Carmanyola a l’escola, sí o no?

menjador2Fa dies que us volíem preguntar si esteu d’acord o no amb l’ús de les carmanyoles als menjadors escolars, però finalment el Govern se’ns ha avançat i ha donat llum verda a la iniciativa per al curs vinent.

La reivindicació de moltes famílies havia adquirit força els últims mesos davant l’actual situació econòmica i la reducció de beques de menjador. Disposar de neveres per garantir la bona conservació dels aliments, de microones per escalfar-los i de l’autorització de les famílies són algunes de les recomanacions que es recolliran a la llista que està preparant el Departament d’Ensenyament per orientar els centres públics que vulguin obrir el servei de carmanyola al menjador.

Aquesta opció s’orienta principalment als centres de secundària, però la porta és oberta per a les escoles de primària que també la vulguin implantar.

Què en penses?

Agència Catalana de Notícies
Amposta amplia l’horari de les dues llars d’infants municipals per al curs vinent (19/4/12)

Ara
El Govern regularà la carmanyola dels que dinen a l’escola (18/04/2012)

Els menjadors escolars perden un 20 % d’alumnes (16/04/2012)

El Periódico
El nombre de dinars escolars baixa el 20 % (08/05/12)

Rigau autoritza l’ús de carmanyoles al col·legi (06/06/12)

Els pares demanen que es reguli l’ús de carmanyoles als menjadors escolars (18/04/12)

El Setmanari Digital
L’ús de la carmanyola a secundària dependrà del director i el consell escolar però no seran responsables de l’estat dels aliments (20/07/12)

La Vanguardia
Ensenyament establirà unes regles perquè els alumnes puguin quedar-se a dinar als centres sense utilitzar el menjador (06/06/12)

10 comentaris a “Carmanyola a l’escola, sí o no?”

 1. Pensant en Primària:
  Els alumnes que portin la carmanyola de casa amb una ensaladilla amb maionesa, procuraran no deixar-la al sol, mentre juguen i esperen que obri l’escola?
  Tots els alumnes recordaran de posar les carmanyoles en unes neveres que l’escola haurà adquirit per a conservar els aliments?
  Les famílies entendran que, encara que portin el menjar de casa, hi ha unes despeses de monitoratge i neteja de menjador?
  Els productes que es posin a escalfar en la bateria de microones que haurà comprat l’escola o l’ampa aniran envasats en contenidors aptes per a aquest tipus d’escalfament?
  Les famílies assumran l’autonomia dels seus fills i filles i donaran per válida qualsevol quantitat que mengin (tot, la meitat, res…)
  Si la resposta a totes les preguntes és positiva, pot ser que funcioni menjar amb carmanyola a l’escola (ui! fa rodolí!)

  És la meva opinió.

 2. Seguint amb les preguntes, tant per a Primària com per a Secundària:

  L’alumnat no intercanviarà el menjar (ui, m’agrada el teu menjar, me’n dones una mica?) i no tindrem problemes amb les al·lèrgies ni amb les restriccions culturals / religioses?
  Què passarà el dia que una família de les de carmanyola oblidi preparar-la? Esporàdic al menjador?
  L’alumnat tindrà una alimentació diversa i equilibrada? I què passarà amb aquells que portin cada dia arrebossats perquè són més fàcils de preparar?
  Les empreses de menjador assumiran sense més la reducció d’ingressos? I si ja no volen fer-se càrrec del dinar dels quatre que quedin que no portin carmanyola?
  Realment serà tan gran la diferència de preu?

  Em sembla que a Via Augusta han decidit massa ràpid i sense consultar gairebé ningú, com solen fer.

  A mi em sembla que la carmanyola genera massa interrogants i massa problemes.

 3. A l’escola carmanyola NO. Genera masses complicacions i problemes innecessaris de totes, totes. Tots els implicats que fan i han fet una feina tan bona a l’estona de menjador i que cada dia s’han preocupat de fer un menú amb cara i ulls…Fins i tot el menú del sopar per ajudar a les famílies per que resulti més equilibrat.

 4. Carmanyola NO. A més de tot el que diuen la Quima, l’Iñaki i la Teresa, que hi estic d’acord, penso que no és tant estalvi per les famílies, perquè se suposa que a més de pagar el monitoratge, hauran de pagar el servei i les despeses que generi tenir neveres, microones, llum, aigua, neteja…i s’ha de sumar el propi menjar que porten els nanos i el temps de preparació. Si mengen verdura o amanida, portaran ells l’oli? Si porten fruita, portaran ganivet per pelar-la? Si li cau a terra o te algun altre accident, és queda sense menjar? Crec que perilla la salut dels nanos, per exemple, escalfar menjar greixós en recipients de plàstic és tòxic. Reescalfar segons quins aliments en un temps no adequat els fa perdre qualitat. No és un bon costum que els nanos mengin sempre com si anessin d’excursió. I continuaria trobant més inconvenients de salut, d’ordre, d’higiene, educatius, econòmics, però no voldria deixar d’esmentar el perjudici pels treballadors dels menjadors escolars. Sense cap dubte, carmanyola NO.

 5. Amb les retallades i les restriccions pressupostàries que hi han, ara haurem de gastar els diners en neveres prou grans i microones industrials (els cassolans en un any ja es farien malbé de tant fer-los servir) enlloc de fer servir aquests diners en altres coses més necessàries dins de l’escola????
  És necessari i impressindible?
  També hauran de pagar alguna cosa aquests nens, no pagaran el menjar, però han de pagar el servei de monitors, i pel que realment cosat només el menjar, no val la pena i es corren massa riscos de salut.

 6. NO. Si es produeix alguna intoxicació… Qui en serà el responsable? La Sra Irene Rigau?

  Caldrà que paguin monitors, caldrà pagar entre tots els llocs de treball destruïts i , a més, posar neveres, forns microones, etc, en escoles que augmentaran la despesa elèctrica,….

  Hi ha alguna persona que , en el departament d’ensenyament, que ara ja no educa, tingui en compte els nens i nenes de Catalunya? ja que la consellera de no-educació només pensa en l’estalvi al marge de la ciutadania

 7. Nosaltres fa un curs que utilitzem la carmanyola a l’escola…. i la veritat… CAP PROBLEMA!!!
  Porten el menjar calent dins d’uns thermos i així l’escola no ha d’escalfar res i no hi ha alteració de l’aliment. Quan porten amanida, fruita…. també és fàcil mantenir-ho fresc.. en el mercat hi ha un munt de coses per això!!!!
  Els nens s’organitzen molt bé, no s’intercanvien el menjar, la quantitat que els hi poses és la mateixa que els hi posaries a casa…
  Només paguem el monitoratge.
  Al principi es fa un muntanya però poc a poc us vas incorporant a la teva rutina diària…
  no sé, no ho veig tan complicat… i l’escola no intervé per res… ni ho posen a la nevera ni l’escalfen en uns microones… si no que cada família s’encarrega de mantenir-ho calent i fresc… cada cosa en el seu compartiment i tot dins d’una bossa/nevera.
  Ja us dic… al principi semblava una cosa difícil de fer… però ara ja no és tant muntanya… i som moltes les famílies que utilitzem aquest sistema…

 8. Crec que l’alumnat porti la seva carmanyola a l’escola és una bona idea perquè a més a més de que és económic cada família pot decidir el que menja el seu fill.
  Crec que el que no és pot oblidar és que cal un bon grup de monitors titulats. Crec que la ràtio correcta és de uns 15 alumnes per monitor per veure què dinen i com ho fan. Aquests monitors poden educar en el temps lliure, la qual cosa deuria ser part del’educació de qualsevol ciutadá del s XXI.
  Amb tot s’ha de tindre cura d’aquelles famílies que necessiten l’ajut de menjador escolar, ja que poc a poc descubrim com hi ha alumnat que no menja el suficient per manca de recursos.
  També m’agradaria dir que no és el mateix un dinar fet a l’escola supervisat per el Consell Escolar de la mateixa que un catering que en moltes ocasions no té ni un menú equilibrat ni uns productes sans i naturals.
  Aquesta alternativa de la carmnyola ja s’ha portat a terme com a experiència a diferents centres, pot ser caldria donar la paraula a aquells que l’han experimentat.
  M’ofereixo per explicar la meva experiència a Secundària.

 9. Totalment d’acord en que els nens puguin portar carmanyola. Els temps són molt difícils i la relació qualitat preu dels menjadors escolars és cara. Si cuines amb els nens, els impliques i li ensenyes bons hàbits alimentaris i et pot sortir molt bé de preu, tot són beneficis per la salut i per la butxaca.

 10. Jo NO estic d’acord en portar la carmanyola a l’escola. Veig els mateixos problemes que exposen la Quima, l’Iñaki, la Mercè, la Montse, la Montserrat i la Teresa. No cal gastar diners en neveres i microones; que estem d’estalvi! (qui rebrà comisió?); més val que estalviïn en això i no en llocs de treball. Que comencin a pensar en generar llocs de treball i no en treure’n!!. Els del Consorci haurien de demanar més opinions a la gent que estem dia a dia amb els nens; tot ho veuen fàcil des del despatx i no ho és tan; després,els profesionals de l’educació hem de fer “mans i mànigues” per “arreglar” com podem tots els “desastres” que munten ells.

Deixa un comentari