Per fi la fam és notícia

Els mitjans de comunicació informen diàriament de la malnutrició i la mort patida al tercer món per culpa de la fam. Sembla ser que aquestes esgarrifoses notícies ja no ens sorprenen. Han estat unes informacions publicades aquests últims dies als diaris, sobre el malbaratament dels aliments i la fam patida al nostre país, les que ens han sobresaltat i ens han fet obrir els ulls de nou.

Quan parlem de fam pensem en primer lloc en el tercer món i creiem equivocadament que aquí no estem pas tan malament, que això és un problema llunyà que no ens afecta de manera directa. Resumeix aquest pensament una frase que probablement has sentit dir a algú: «Aquí els pobres no són tan pobres». Sembla que existeixin pobres de primera i pobres de segona, i no ens adonem que el problema no és si la fam ens toca de prop o de lluny, sinó si fem tot el possible per eradicar-la. Us diré que tan sols a Catalunya al voltant d’un milió i mig de persones pateixen mancances alimentàries.

El Banc d’Aliments de Barcelona, entitat benèfica sense ànim de lucre, lluita tot l’any contra la fam i el malbaratament d’aliments. D’una banda, procura evitar que es llencin els excedents de producció o els aliments no comercialitzables, però en perfecte estat, d’empreses agroalimentàries. De l’altra, anima les persones perquè a títol individual aportin menjar en la mesura que els sigui possible, i consciencia els més joves perquè en un futur la lluita contra la fam i el malbaratament sigui cosa del passat. A més, l’entitat du a terme campanyes de sensibilització i es fa càrrec de la distribució dels aliments recollits durant l’any als diferents punts de col·laboració.

L’entitat va iniciar l’any 2002 el programa Escoles amb l’objectiu de fer arribar la inquietud per les mancances alimentàries al país a les escoles i als instituts de Barcelona. Gràcies a la col·laboració de centres, directors i mestres, l’entitat sensibilitza els més petits sobre la problemàtica de la pobresa i la fam, explica el dret fonamental a l’alimentació, crea consciència del malbaratament i dóna a conèixer el Banc d’Aliments. Val a dir que en acabar el curs 2010-2011 un total de 102 escoles havien col·laborat amb el Banc d’Aliments, amb una aportació de 49.376 kg d’aliments en productes bàsics com l’arròs, la pasta o els llegums secs, entre d’altres. L’entitat també rep visites d’infants a les seves instal·lacions, i aquell dia ells també poden ser voluntaris.

És d’agrair, doncs, la col·laboració de totes les persones que han fet possible aquesta gran aportació i l’esforç incondicional dels voluntaris que treballen al Banc d’Aliments.
Estic convençuda que molts joves que llegeixin la notícia que fa uns dies vaig trobar al diari sobre el malbaratament dels aliments (Ara.cat, 20/01/2012) sabran fer-ne una lectura crítica, real i constructiva, amb la voluntat de vèncer aquest problema malauradament tan estès arreu del món.

Raquel Zamora
Consell de redacció del bloc

Més informació: Antoni Dolader. coordinador d’Escoles, Fundació Banc dels Aliments
Lluitem ARA contra la fam d’AQUÍ
www.bancdelsaliments.org
escoles@bancdelsaliments.org
Tel. 93 346 44 04