10 consells sobre privacitat a internet

Privacitat i internet semblen dos termes antagònics. I segurament ho són, però com a usuaris podem prendre algunes precaucions per protegir la nostra intimitat.

DA Comunicacions ha volgut compartir un article amb nosaltres que creiem que pot ser del vostre interès. Ofereix un seguit de recomanacions genèriques sobre privacitat a internet que ens afecten a tots:

Com a recomanació principal diuen que cal ser responsable i no publicar continguts compromesos. A banda d’aquest consell bàsic, us donem uns quants més.

1. Política de privacitat: abans d’introduir qualsevol dada personal a internet, cal assegurar-se que el web disposa de política de privacitat.

2. Informació personal: no introduir informació personal en pàgines que semblen poc fiables. Tampoc s’han de proporcionar dades que considerem irrellevants pel servei ofert.

3. Seguretat: la transferència de dades financeres a internet s’ha de realitzar a través de servidors segurs (pàgines amb url que comença per https) o mitjançant la passarel·la de pagament PayPal. Mai fiar-se dels missatges de correu que ens demanen dades bancàries o la verificació d’aquestes.

4. Fòrums, xats i blogs: si es participa en xats, fòrums d’internet o es fan comentaris en diaris digitals o blogs, s’ha de ser conscient que el rastre d’aquests textos es pot associar amb la identitat real a través dels motors de cerca, tot i que es facin servir noms d’usuari diferents. Es recomana participar en aquests tipus de pàgines amb un compte de correu creat únicament amb aquesta finalitat i sense cap vinculació amb les dades identificatives reals.

5. Contrasenyes: s’han d’administrar d’una forma responsable. No s’ha d’usar sempre la mateixa i s’ha d’escollir una contrasenya complexa que combini lletres i números.

6. Actualitzacions: s’ha de tenir el sistema operatiu actualitzat, tant en ordinadors com en dispositius mòbils. Les últimes versions són més segures perquè corregeixen les forats de seguretat de les anteriors.

7. Antivirus: tots els dispositius amb accés a internet han de tenir l’antivirus actualitzat. La majoria de dispositius inclouen un de sèrie que es va actualitzant automàticament.

8. Navegador: el navegador també ha d’estar actualitzat. A més, existeixen complements que permeten una navegació més segura. Firefox té extensions (add-ons) que permeten comprovar la fiabilitat de la pàgina i Google Chrome té un mode incògnit, que permet navegar sense que quedi registrat a l’historial de navegació. Una opció que garanteix completament l’anonimat és Tor Browser.

7. Wi-fi: el protocol de seguretat per protegir la xarxa wi-fi més habitual és WEP, però no és el més fiable. Hi ha alternatives més segures com WPA i WPA-PSK. Una recomanació bàsica és canviar la contrasenya que té per defecte el router.

8. Geolocalització: és recomanable desactivar aquesta opció quan fem fotos o accedim a les xarxes socials a través del mòbil.

9. Cercadors: tot i que Google pràcticament monopolitza el mercat de les cerques a internet, existeixen altres motors alternatius, com DuckDuckGo, que dóna molta importància a la privacitat.

10. Xarxes socials: Facebook és la plataforma més utilitzada per compartir opinions i continguts digitals. Però si es vol fer d’una forma segura es pot fer a Diaspora, xarxa social basada en software lliure i sense afany de lucre.