La Llotja i els Ateneus de Fabricació Digital se sumen al projecte Coronavirus Makers produint material pels hospitals i sectors exposats a la Covid-19

L’EASD Llotja de Sant Andreu i els Ateneus de Fabricació digital de Barcelona han posat els seus recursos i la seva tecnologia d’impressió 3D a disposició del projecte Coronavirus Makers, una iniciativa de cooperació solidària i ciutadana de la comunitat maker, i estan treballant per proveir als hospitals i als sectors més exposats al contagi del Covid19 dels equips de protecció individual i del material sanitari més demandats.

El projecte Coronavirus Maker, d’abast estatal, està format per una xarxa de 10.000 makers ( professionals de diferents sectors com el sanitari, científic, d’enginyeria o disseny) que s’ha coordinat a través del canal Telegram @Coronavirus Makers per respondre a l’escassesat d’equips de protecció individual i produïr-los des de casa seva amb impressores 3D en un temps rècord.

La seu de Llotja de Sant Andreu, centre logístic del projecte a Barcelona
L’EASD Llotja està participant en aquest projecte solidari, d’ajuda i cooperació posant a disposició del projecte dues màquines d’impressió 3D que estan utilitzant professors especialistes per fabricar aquests productes. I la seva seu de Sant Andreu, juntament amb el Parc Tecnològic de Barcelona Activa, s’ha convertit en centre logístic del projecte a Barcelona i la seva àrea metropolitana, on es reben, monten, desinfecten i embalen els materials per al seu transport als hospitals de la zona que ho requereixen.


Aquesta iniciativa compta amb el suport del Grup NB, el Consorci Sanitari de Terrassa, Mudanzas Leo i Open Arms i ha arrencat aquest cap de setmana passat, amb l’arribada -a través de transportistes que els han estat recollint casa per casa- dels suports de viseres per pantalles de protecció facial que la comunitat maker de Barcelona i l’Àrea Metropolitana han estat produïnt les dues darreres setmanes.


Aquest cap de setmana, en la primera jornada de producció a la seu de Sant Andreu de La Llotja, un equip persones ha estat treballat de forma intensiva per desinfectar i muntar les primeres 160 pantalles de protecció facial que han sortit cap als centres de salut, i que després de ser empaquetades, s’han fet arribar als hospitals de Bellvitge, Sant Pau, l’Hospital Clinic i l’Hospital del Mar. La previsió es que puguin sortir d’aquest punt logístic unes 200 pantalles al dia.


Els Ateneus de Fabricació Digital, a disposició del projecte
L’Ajuntament de Barcelona ha posat disposició del projecte Coronavirus Makers el potencial dels Ateneus de Fabricació Digital de la ciutat per produïr aquests equips de protecció individual i material sanitari més demandats per la comunitat mèdica i pels sectors més exposats al contagi del virus Covid-19.

Després de dies de coordinació, planificació i organització, als Ateneus de Fabricació Digital aquest dilluns també s’hi han començat a fabricar viseres per a pantalles protectores facials i es preveu una producció d’unes 80 unitats diàries. Quan els prototips siguin validats per tècnics sanitaris, i sempre que els recursos dels Ateneus ho permetin, també es començarà la d’obridors de porta, mascaretes i protectors oculars.


Per altra banda, l’Ateneu de Fabricació ubicat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa també s’ha convertit en centre logístic que centralitza la producció de tots els Ateneus de la ciutat i, mantenint la filosofia d’aquests equipaments com a espais oberts a la ciutadania per divulgar la cultura digital i donar suport a projectes que millorin l’entorn més proper, s’encarrega de la distribució al personal dels serveis esencials que es troben més exposats al contagi. També està habilitat el magatzem municipal on els particulars fan arribar les seves donacions de material sanitari i de protecció.


Als 5 equipaments de la xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital (Parc Tecnològic, Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, Les Corts i Gràcia) s’han sumat al projecte dos espais més habilitats per l’Ajuntament de Barcelona: el Punt Multimèdia Fab Casa del Mig i el servei de Prototipatge de Barcelona Activa (BASA).


Aquests espais han posat en marxa 23 impressores 3D de diferents models i queda a disposició la resta de maquinària en el cas que fos necessària, entre les que s’inclouen talladores làser de gran format, talladores de vinil, fresadores de precisió i fresadores CNC de gran format. Un equip de 20 empleats i empleades treballen, presencial i telemàticament, realitzant funcions de producció, emmagatzematge i distribució.