M. Ardan, la realitat pot superar la ficció?, proposta didàctica que té com eix principal la didàctica de les ciències.
El projecte M. Ardan, la realitat pot superar la ficció?, que hem anat desenvolupant conjuntament amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona pràcticament al llarg de tot el curs escolar, ha estat una experiència fantàstica per als nois i noies, ja que els ha permès dur a terme activament tot un procés d’informació, investigació, creació i elaboració d’un llibre a partir d’acords presos entre ells.
El projecte va partir d’una primera visita al Museu de Ciències Naturals, on els alumnes van poder veure una magnífica exposició fictícia, creada entorn d’un personatge inventat i els seus viatges i descobriments. Gràcies a això, els nostres alumnes es van adonar del poder de la investigació en la recreació.
A partir d’aquí, a l’aula, cada grup classe va decidir un espai significatiu i un moment històric concret del barri i van començar la investigació. Amb tot aquest bagatge, i gràcies als especialistes, van començar a donar forma a una història que posteriorment van acabar a l’aula amb l’ajuda de mestres, escriptors i, sobretot, la seva imaginació, creant el seu propi llibre mitjançant la tècnica de la pictoescriptura.
La feina, la coordinació i la planificació d’aquest projecte per part dels professionals que ens han ajudat (dibuixants, guionistes i organitzadors) ha estat molt bona.
Les sessions també s’han combinat molt bé entre els dos espais (Museu i escola) i el nombre de trobades ha estat suficient per arribar a la cloenda final amb el treball enllestit.
En conclusió hem estat encantats, nois i noies i professorat, de participar en aquesta experiència, cadascú amb les seves possibilitats i capacitats, i de ben segur que s’han assolit les expectatives creades.
L’equip de mestres de l’Escola Joaquim Ruyra
Els alumnes tot just ara estan acabant el conte, de manera que, de fet, hi haurà tants contes com alumnes. Hi ha una primera part comuna (6 contes en total, 1 per escola participant) i una segona de particular (uns 160 contes, segons l’organització).
El divendres 23 de maig a les 10 del matí, s’inaugurarà una exposició al Museu Blau, on es podran veure uns plafons que explicaran el projecte en global i un per a cada escola. L’exposició es podrà visitar fins a finals de setembre.
Aquest any l’actitivat s’ha duta terme a dues escoles, l’Escola Joaquim Ruyra i l’Escola Els Horts.
CRP Sant Martí