Maria Montessori a Barcelona

“ …i l’educació que ajuda la vida és un problema que afecta la humanitat.”
Maria Montessori La descoberta de l’infant (traducció al català 1984)

Els canvis que a començament del segle vint es produïren a l’escola catalana, s’anaven ja intuint des de feia alguns anys. La penosa situació en la que alguns nens i nenes assistien a unes escoles sense espais dignes ni materials adequats, estava a punt de fer un tomb.

I aquests canvis, que vull presentar com a revolucionaris, arribaren a Catalunya sota el guiatge d’unes institucions –l’Ajuntament de Barcelona, la Mancomunitat de Catalunya i la Diputació- preocupades per l’educació dels seus petits ciutadans i que, sovint, van saber trobar en d’altres països l’exemple per assolir una “escola nova”.

Però avui vull parlar de la influència que el mètode Montessori i la presència de la Doctora italiana a Catalunya van tenir sobre l’impuls d’aquest canvi tan radical.

montessoriMaria Montessori (1870-1952) va ser la primera dona italiana que es va doctorar en medecina. Encara que els seus primers treballs van estar dedicats als infants malalts, ben aviat va veure la necessitat d’ampliar el seu camp de treball i trobar nous camins per educar els més petits. Ja el 1907 fundà la primera Casa dei bambini a Roma, i els anys següents es dedicà intensament a la difusió del seu mètode i dels estudis per la seva aplicació, mitjançant Cursos Internacionals als quals assistien mestres de tot el món.

La revista Feminal va publicar el 1911 un article sobre els estudis de Montessori, però va ser Joan Palau i Vera qui va assistir a un d’aquests cursos i va crear, l’any 1913, la primera Casa dels nens a la Casa de la Maternitat. L’any següent, sis mestres catalanes –becades per les institucions públiques- assistiren al segon Curs a Roma. A partir d’aquest moment, un gran nombre de parvularis va anar aplicant el mètode, els uns dirigits per les mateixes mestres que anaren a Roma, i d’altres per les que havien assistit al Curs Internacional que Montessori havia impartit a Barcelona i que ella, en les seves llargues estades a la ciutat, supervisava. Van arribar a ser més de trenta els centres on s’aplicaren els experiments de la doctora i on es feren servir els seus materials. Això va significar formació i, a la vegada, la creació d’una petita industria per a la fabricació dels seus materials. Tot un canvi de concepte.

D’aquí a tres anys celebrarem, doncs, la inauguració de la primera Casa dels nens. Tenim temps per preparar-nos. Aquesta celebració ens obligarà a fer una revisió del mètode –potser ara amb un caire massa individualista-, a cercar material original per exhibir-lo en una gran exposició i, a la vegada, a realitzar estudis que posin de manifest per què el mètode Montessori encaixà com un guant amb aquella societat noucentista.

Mariona Ribalta Taltavull

25 comentaris a “Maria Montessori a Barcelona”

 1. Soy Guía Montessori, si me necesitais para algo aqui me teneis.

  Un fuerte abrazo

  Giselle

 2. Estoy trabajando en un proyecto educativo “renacimiento del método montessori en barcelona”.
  Me ofrezco 100% para toda colaboración y soporte que podáis precisar.

  Saludos cordiales

  Karen

 3. Buenos dias,

  Estoy tratando de averiguar si hay escuelas que siguen el método montessori en Barcelona. He descubierto que hay una escuela en L’Hospitalet pero no encuentro mucha información sobre ella por internet. Me podeís ayudar?

 4. Tengo un niño de dos años y me encantaria ponerlo en una escuela que utilicen el método montesori, ¿alguien me podría decir si conocen alguna en la zona del valles occidental de barcelona.
  Gracias

 5. Des de la Universitat de Barcelona estic fent un treball sobre l’adquisicó de les habilitats de lecto-escriptura segons el mètode Montessori. Si algú sap d’alguna escola o s’ofereix per donar-me un cop de mà, seria de gran ajuda. Moltes gràcies.

 6. M’agradaria saber quines escoles utilitzen el mètode montessori a Barcelona ciutat.
  Me’n podrieu informar?
  Moltes gràcies

  Mar

 7. Hola, sóc una alumna de 1r de batxillerat i estic fent el treball de recerca sobre el mètode Montessori.
  M’agradaria saber quines escoles segueixen aquest mètode a Barcelona per poder posar-me en contacte, realitzar el treball de camp i aconseguir més coneixements sobre el mètode.

  Gràcies

 8. M’agradaria saber quines escoles utilitzen el mètode montessori a Barcelona ciutat. Me’n podrieu informar?Moltes gràcies.
  Yolanda

 9. Hola,
  Tenemos un niña de dos años y q cumple 3 en noviembre y nos encantaria ponerla en una escuela que utilicen el método montessori, Me puede decir si hay alguna en Barcelona?

  Gracias y un saludo ewa

 10. Estic molt interessat en presenciar aquestes escoles i les seves disciplines tan revolucionaries, així com la gent que treballa en aquests llocs per saber com es forman.
  Tot i que he estat una estona buscant escoles a Catalunya dintre del Barcelonés no he pogut trobar cap, si algú em digués alguna estaría molt agrait.

 11. Ja veig que molta gent a preguntat, però no veig les respostes, quines escoles hi ha a Barcelona amb el mètode Montessori?

 12. Hola, tinc un nen amb 9 anys i estic molt MOLT interessada en introduir-lo a una escola Montessori, mes que interés es necesitat, vull un futur millor per ell. Pero no hi ha manera que pugui averiguar les escoles que hi ha a Barcelona o rodalies. Em podrieu facilitar el llistat?
  Molt agraida!

 13. Tinc una nena de 20 mesos. A barcelona no hi ha escoles que apliquin aquest metode. Pero ho podem fer a casa?? He vist material pero no se a partir de quina edat s’aplica ni com untroduir-ho a casa per no crear conflicte amb l’ensenyança a l’escola.
  Gracies

 14. Voldria saber llocs a Barcelona on poder cursar la formació per ser guia Montessori. Gràcies

 15. Hola,
  tinc un net de set anys i tota la família n’estem molt descontents amb el sistema educatiu que s’aplica actualment.
  Per altre banda, no trobem cap centre educatiu que faci servir el mètode Montessori o Waldorf o una combinació de tots dos, que estigui a prop de Badalona. Per això hem arribat a la conclusió de què, pot ser, el millor serà ocupar-nos personalment de la seva formació. El problema és que, per raons laborals, no podem dedicar-li el temps necessari.
  Des de fa un parell de mesos, estic treballant en un projecte, el qual consistiria en un centre on poder educar els infants pel nostre compte, compartint les despeses, amb el suport d’especialistes en diferents matèries, però amb la implicació directa de la família en funció de les capacitats de cada qual. La fórmula jurídica seria la d’una associació i el centre estaria habilitat com una autèntica llar on les nenes i els nens fossin educats amb afecte i respecte.
  Hem poso en contacte amb vosaltres per si hi ha algú que estigui interessat en tirar endavant aquest projecte.
  Hem podeu contactar al telèfon 615 578 845 o a l’adreça de correu-e: jagarciag59@gmail.com

 16. Hola, Me gustaría que mi hija fuese a una escuela con el método montessori y no consigo encontrar por mi zona.
  En barcelona he visto que hay 2, y 1 en Hospitalet.
  Pero me interesaría conocer todos los que hay por Barcelona y el valles occidental.
  Gracias

 17. Hola Marina, Abrimos una escuela Montessori en Enero, en Barcelona, en Gracia. Para más información, escríbeme y te mando toda la información por mail.
  Mónica

 18. Hola Marina, En Barcelona no existe ninguna escuela ni parvulario Montessori; creo que Enero abren esta nueva que se anuncia aquí arriba. Hay unaen Hospitalet, ( en la Torrassa), un parvulario en el Penedès llamado El Roure, otro en Figueres, y el colegio completo en Girona (Montessori -Palau) En el resto de Catalunya no existe ninguna más, y ojo con todas esas escuelas que dicen tener o aplicar Programas libres, o Metodologías Waldorf (tipo Momo, en Esplugues) o Reggio Emilia, Inteligencias Múltiples, etc, pues ninguno de los maestros allí son formados en esas metodologías, y los niños se pasan el día corriendo en el patio, saltando en colchonetas, sin ningún tipo de horario ni de propuestas de actividad (tipo Kinder en Poblenou) Suerte, y vigilad a dónde inscribís a vuestros hijos; pensad que los seis primeros años de su vida son claves para el desarrollo, el aprendizaje y las emociones. Por cierto, que parece que el de Gracia es 100% Montessori y formados de verdad en esa Metodología. Yo voy a ir a verlo pronto para asesorar a ni hermana, que busca colegio para mi sobrina y está hecha un lío 😉

 19. Hace unos días hablé con la directora del centro Montessori que se abre proximamente en Barcelona, pues tengo un niño se 14 meses y me interesa algo especial, diferente, para mi hijo, que una guardería-parking o una chica en casa. Me ha gustado mucho el planteamiento, el material, las condiciones..y.no es nada caro. Y además, es en inglés 100%. Aún no se puede visitar el centro porque están acabando de instalar, pero aquí os dejo la dirección y el contacto: My Little Montessori Barcelona. contact@mylittlemontessori.org

Deixa un comentari