Les ensenyances de la mare natura

Avui els nens i nenes de sisè han anat al bosc per estudiar la natura i aprendre d’ella. L’objectiu principal era recollir fulles per a l’herbari, però el mestre ha aprofitat per mostrar-los com la natura ens convida a ser millors persones. Els ha ensenyat com els fongs i les arrels dels arbres s’ajuden mútuament mitjançant micorizes i, aprofitant l’avinentesa, i com que hi havia un formiguer a prop, els ha explicat com col·laboren les formigues i els pugons.

En Pau, amb mitja orella posada en l’explicació, ha descobert que prop d’allí un insecte volava al costat d’una teranyina; ha donat un cop de colze al seu amic Marc i l’han seguit amb la mirada fins que ha caigut a la trampa. Aleshores han pogut fruir de l’espectacle de l’aranya sortint dels seu racó, clavant els quelícers i deixant la cuca seca.

Quan han tornat a escoltar el mestre, aquest preguntava: “Ho heu entès això de la simbiosi? Veieu com la natura ens ensenya a ser solidaris?”. Tota la canalla ha dit que “sííí”. Aleshores la Marta ha aixecat la mà i ha preguntat: “Com és que al voltant d’aquell arbre no hi ha ni bolets ni matolls?”. “És que és un eucaliptus”, ha respost el mestre, “i segrega una substància àcida que no deixa que res germini al seu voltant”. Quan s’ha fet l’hora, els estudiants han tornat a l’escola ben disposats, cadascú a la seva manera, a seguir les ensenyances de la mare natura.

Jordi Font-Agustí

2 comentaris a “Les ensenyances de la mare natura”

  1. Felicitacions per aquest projecte. L’observació i aprenentatge de la natura és una eina que facilita al alumne el coneixement del món que l’envolta. L’educació de la mirada és primordial per captar seva la bellesa i saviesa despertant emocions i motivant la seva imaginació.
    Molts gran mestres han emparat aquest mètode , des de Plató, Freinet , tots els mestres de la República i vull mencionar a Angeleta Ferrer i Sensat ,gran mestra i pedagoga en el seu llibre “El camí d’anar a l’escola cada dia diferent” fa palès aquest mètode

    Raimunda Pàmpols

  2. Hola, ets potser la mestra que vaig tenir a l’Academia Pujol fà ja uns quants anys?, 50 més o menys. Quina il.lusió si fós així!.

Deixa un comentari