Hoquei sobre herba: una experiència d’inclusió social

Dins l’entorn del món de les persones amb discapacitat intel·lectual, sovint ens trobem immersos en un fals debat: el de la segregació versus inclusió i/o integració. Per a nosaltres, el camí és clar: respectar el dret de les persones a la igualtat d’oportunitats tot respectant el dret a la diferència. Per tant, creiem que cal intentar oferir a totes les persones els suports necessaris per superar les barreres per a l’aprenentatge i la participació, tot dissenyant estratègies personalitzades, individualitzades, per tal de compensar les limitacions i potenciar les capacitats. Aquest aspecte ha d’estar en l’assumpció de l’exercici de drets i deures de la ciutadania.

Un dels àmbits facilitadors i d’aquests principis és el de l’oci i el lleure, i per tant el de l’esport.

DSC_4738

És per això que el setembre del 2007 dues entitats prou conegudes al nostre país (l’escola Jeroni de Moragas, que ja fa setanta anys que treballa amb alumnes amb necessitats educatives especials, i el Futbol Club Barcelona, que en fa cent que és un club de futbol) vam decidir reunir esforços i recursos, i amb el suport de Gabi Barbeta, del Districte de les Corts de Barcelona, vam muntar un equip de hoquei sobre herba format per esportistes amb discapacitat intel·lectual de l’escola Jeroni de Moragas.

Ben aviat, i veient el progrés i la motivació dels esportistes, vam necessitar un equip rival! Ho vam proposar a l’escola Paideia i la resposta va ser espectacular! El 30 de novembre de 2007 vam fer el primer partit, que ha estat el primer de tot un seguit de partits i torneigs.

Per tal d’anar ampliant el projecte, vam anar buscant entitats que els pogués interessar d’adherir-s’hi i, amb el suport de la Federació Catalana de Hockey, ens vam posar en contacte amb els clubs de la zona d’influència de les entitats per proposar-los que acollissin un equip d’Special Hockey dins la seva estructura. La resposta va ser molt bona! Actualment ja tenim catorze equips vinculats a cinc clubs de la Federació Catalana implicats en el projecte: FC Barcelona, FC Júnior, Egara HC, At. de Terrassa i RC de Polo.

Fins avui hem jugat força partits entre nosaltres i hem participat aquests tres anys en el Dia de l’Hoquei Català, en el Campionat d’Espanya d’Hoquei Sala amb un partit d’exhibició…

Però volem destacar especialment els tres tornejos que s’han celebrat de l’Special Hockey, organitzats per Aleix Serrahima, coordinador dels equips de Grup Catalònia, La Tutela i Taller J. Moragas, que es juguen al Junior Sport & Spa. L’últim, que vam celebrar al mes de maig de 2010 a les instal·lacions del FC Júnior de Sant Cugat, va ser tot un èxit!! Hi van participar els cinc clubs i 180 jugadors i jugadores. Era emocionant veure els esportistes com vivien els partits, les derrotes, les victòries, els gols encaixats, els gols aconseguits…

Estem ja en una tercera fase, però la motivació tant dels esportistes, com dels monitors i de les institucions implicades, i el suport rebut de la Federació Catalana de Hockey i dels clubs, ens auguren un futur esperançador. S’han creat unes sinergies que garanteixen la continuïtat del projecte. Ja hem fet tres anys de camí! i, veient la il·lusió dels nous jugadors i jugadores i les habilitats que alguns han demostrat (que han aconseguit gràcies a una profunda motivació), estem ben segurs que podrem consolidar el projecte.

Pel que fa al reglament, hem fet, entre tots i assessorats per la Federació Catalana, una adaptació del reglament internacional de l’hoquei sobre herba

L’any 2011 estem convidats a un torneig d’Special Hockey internacional, paral·lel al campionat d’Europa de seleccions que se celebrarà a Alemanya. Per ara, al món tan sols existeixen l’experiència catalana, l’alemanya (amb dos equips) i l’holandesa, que va ser, sense nosaltres conèixer-la, la pionera. Als Països Baixos, des de fa ja molts anys, cada club d’hoquei té la seva secció d’esportistes amb discapacitat (en diuen G-Hockey)

PL6X6430

Així mateix hem tingut diversos contactes amb l’entitat ACELL (Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics). Per a nosaltres ACELL i Special Olympics Catalunya són un referent de l’esport per a persones amb discapacitat intel·lectual al nostre país. Són un referent perquè en són els pioners, però també els impulsors i els executors de bones pràctiques esportives adaptades.

Enguany, amb el nou decret d’entitats esportives, amb el qual el Govern aposta perquè les modalitats per a persones amb discapacitat s’integrin dins les federacions «ordinàries», volem esperonar tothom a anar caminant cap a aquesta nova oportunitat d’inclusió social dels nostres esportistes! I creiem que ACELL ha de liderar tot aquest procés de canvi, perquè hi pot aportar tota la seva experiència.

El que volem destacar del recorregut que hem fet fins ara és el fet integrador i inclusiu de la proposta. Els esportistes amb discapacitat intel·lectual fan un esport en un club federat, practiquen l’esport en un entorn natural, comparteixen vida federativa i de club…; en definitiva, poden exercir el dret a la igualtat d’oportunitats, tot sent respectats en la seva diferència. D’aquesta manera sí que compensem les barreres per a l’aprenentatge i la participació! És emocionant veure’ls compartir en els diferents clubs d’hoquei els camps, els vestuaris, el bar…

Creiem que col·laborem en la construcció d’un món més respectuós amb la diversitat, que millorarà, sens dubte, la qualitat de vida dels uns i dels altres.

Jordi Lobo
Escola Moragas
Coordinador
Special Hockey Catalunya