Hoquei sobre herba: una experiència d’inclusió social

Dins l’entorn del món de les persones amb discapacitat intel·lectual, sovint ens trobem immersos en un fals debat: el de la segregació versus inclusió i/o integració. Per a nosaltres, el camí és clar: respectar el dret de les persones a la igualtat d’oportunitats tot respectant el dret a la diferència. Per tant, creiem que cal intentar oferir a totes les persones els suports necessaris per superar les barreres per a l’aprenentatge i la participació, tot dissenyant estratègies personalitzades, individualitzades, per tal de compensar les limitacions i potenciar les capacitats. Aquest aspecte ha d’estar en l’assumpció de l’exercici de drets i deures de la ciutadania.

Un dels àmbits facilitadors i d’aquests principis és el de l’oci i el lleure, i per tant el de l’esport.

DSC_4738

És per això que el setembre del 2007 dues entitats prou conegudes al nostre país (l’escola Jeroni de Moragas, que ja fa setanta anys que treballa amb alumnes amb necessitats educatives especials, i el Futbol Club Barcelona, que en fa cent que és un club de futbol) vam decidir reunir esforços i recursos, i amb el suport de Gabi Barbeta, del Districte de les Corts de Barcelona, vam muntar un equip de hoquei sobre herba format per esportistes amb discapacitat intel·lectual de l’escola Jeroni de Moragas.

Ben aviat, i veient el progrés i la motivació dels esportistes, vam necessitar un equip rival! Ho vam proposar a l’escola Paideia i la resposta va ser espectacular! El 30 de novembre de 2007 vam fer el primer partit, que ha estat el primer de tot un seguit de partits i torneigs.

Per tal d’anar ampliant el projecte, vam anar buscant entitats que els pogués interessar d’adherir-s’hi i, amb el suport de la Federació Catalana de Hockey, ens vam posar en contacte amb els clubs de la zona d’influència de les entitats per proposar-los que acollissin un equip d’Special Hockey dins la seva estructura. La resposta va ser molt bona! Actualment ja tenim catorze equips vinculats a cinc clubs de la Federació Catalana implicats en el projecte: FC Barcelona, FC Júnior, Egara HC, At. de Terrassa i RC de Polo.

Fins avui hem jugat força partits entre nosaltres i hem participat aquests tres anys en el Dia de l’Hoquei Català, en el Campionat d’Espanya d’Hoquei Sala amb un partit d’exhibició…

Però volem destacar especialment els tres tornejos que s’han celebrat de l’Special Hockey, organitzats per Aleix Serrahima, coordinador dels equips de Grup Catalònia, La Tutela i Taller J. Moragas, que es juguen al Junior Sport & Spa. L’últim, que vam celebrar al mes de maig de 2010 a les instal·lacions del FC Júnior de Sant Cugat, va ser tot un èxit!! Hi van participar els cinc clubs i 180 jugadors i jugadores. Era emocionant veure els esportistes com vivien els partits, les derrotes, les victòries, els gols encaixats, els gols aconseguits…

Estem ja en una tercera fase, però la motivació tant dels esportistes, com dels monitors i de les institucions implicades, i el suport rebut de la Federació Catalana de Hockey i dels clubs, ens auguren un futur esperançador. S’han creat unes sinergies que garanteixen la continuïtat del projecte. Ja hem fet tres anys de camí! i, veient la il·lusió dels nous jugadors i jugadores i les habilitats que alguns han demostrat (que han aconseguit gràcies a una profunda motivació), estem ben segurs que podrem consolidar el projecte.

Pel que fa al reglament, hem fet, entre tots i assessorats per la Federació Catalana, una adaptació del reglament internacional de l’hoquei sobre herba

L’any 2011 estem convidats a un torneig d’Special Hockey internacional, paral·lel al campionat d’Europa de seleccions que se celebrarà a Alemanya. Per ara, al món tan sols existeixen l’experiència catalana, l’alemanya (amb dos equips) i l’holandesa, que va ser, sense nosaltres conèixer-la, la pionera. Als Països Baixos, des de fa ja molts anys, cada club d’hoquei té la seva secció d’esportistes amb discapacitat (en diuen G-Hockey)

PL6X6430

Així mateix hem tingut diversos contactes amb l’entitat ACELL (Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics). Per a nosaltres ACELL i Special Olympics Catalunya són un referent de l’esport per a persones amb discapacitat intel·lectual al nostre país. Són un referent perquè en són els pioners, però també els impulsors i els executors de bones pràctiques esportives adaptades.

Enguany, amb el nou decret d’entitats esportives, amb el qual el Govern aposta perquè les modalitats per a persones amb discapacitat s’integrin dins les federacions «ordinàries», volem esperonar tothom a anar caminant cap a aquesta nova oportunitat d’inclusió social dels nostres esportistes! I creiem que ACELL ha de liderar tot aquest procés de canvi, perquè hi pot aportar tota la seva experiència.

El que volem destacar del recorregut que hem fet fins ara és el fet integrador i inclusiu de la proposta. Els esportistes amb discapacitat intel·lectual fan un esport en un club federat, practiquen l’esport en un entorn natural, comparteixen vida federativa i de club…; en definitiva, poden exercir el dret a la igualtat d’oportunitats, tot sent respectats en la seva diferència. D’aquesta manera sí que compensem les barreres per a l’aprenentatge i la participació! És emocionant veure’ls compartir en els diferents clubs d’hoquei els camps, els vestuaris, el bar…

Creiem que col·laborem en la construcció d’un món més respectuós amb la diversitat, que millorarà, sens dubte, la qualitat de vida dels uns i dels altres.

Jordi Lobo
Escola Moragas
Coordinador
Special Hockey Catalunya

7 comentaris a “Hoquei sobre herba: una experiència d’inclusió social”

 1. Benvolgudes i benvolguts:
  una salutació molt especial pels professionals dels centres Jeroni de Moragas i Paideia. Durant els anys que els nostres camins professionals es van creuar vaig tenir oportunitat de comprovar de quina manera aquesta experiència d’inclusivitat que ens explica el Jordi en el seu article es porta a la pràctica també, en el dia a dia de la vostra tasca educativa: amb respecte per les diferències, amb il.lusió, amb convicció, amb confiança i amb un gran compromís. Tot això dóna un gran valor a l’èxit que ha tingut i segur que continuarà tenint la vostra iniciativa.
  Una abraçada i moltes felicitats

 2. Moltes gràcies, Núria!!
  Nosaltres també tenim un molt bon record del treball que vàrem fer plegats, i sobretot del teu suport i la teva complicitat!!
  Un petó ben fort de part de tota la comunitat educativa de l’Escola Moragas

 3. Jo també vull afegir-me a les felicitacions per aquests tres anys d’un projecte que va començar sent petit però ple de fermesa, amb molt esforç i molta il·lusió, per part dels nois participants (els veritables protagonistes) i de tots els que el vàreu fer possible, i que mica en mica va prenent força però que no ha perdut l’essència de l’inici.
  Endavant amb aquest model de bones pràctiques que permet potenciar les capacitats de les persones amb discapacitat intel·lectual, des del respecte a la diferència.
  Molts anys d’èxit i felicitats a tu, Jordi, a l’escola Moragas i a totes les persones que hi ha al darrera d’aquesta realitat!!

 4. Moltes felicitats per la tasca que feu, pel projecte que tireu endavant i per la il.lusió que s’hi posa. La inclusió social, personal, professional i lúdica necessita pràctiques com aquesta, plenes d’energia i de compromís, pel dret a la diferencia i de l’aprenentatge que en fem d’ella. Enhorabona per la tasca ben feta.

 5. Bon dia!
  No cal dir que els reconeixements rebuts per el Jordi Lobo en aquests últims anys, per la seva tasca i lideratge al front dels Special Hockey, es prou significativa i merescuda. No ha estat senzill, cal la implicació, la complicitat, el reconeixement i valor de moltes persones que en un moment o altre han acompanyat o donat suport a aquest projecte esportiu d’inclusió.
  Més enllà del valor i mèrits contrastats del Jordi Lobo, vui agrair a la Federació Catalana d’Hockey i als clubs de hockey de Catalunya implicats, el seu suport, la seva tasca i determinació per la igualtat, per els drets, per el respecte a la diferencia i per l’oportunitat que estan oferint a moltes persones amb discapacitat intel.lectual.
  Al Jordi, que fa molts anys que ens coneixem i com molt be ell diu tenim una mena de neurona en forma d’estick, només donar-li les gracies per donar-me l’oportunitat de formar part d’aquests procés.
  Enhorabona i endavant!

 6. Moltes gràcies Iolanda Marta i Gabi. Tots tres , en diferents dimensions i intensitats heu estat una part viva del Projecte!! Gabi, tu especialment!!
  Aprofito també per agrair al Consorci la possibilitat que ens brinda amb aquest “bloc” de compartir experiències que ens omplen i donen sentit a la nostre feina!
  Gràcies i endavant!!

 7. Ho feu molt bé, a la comarca d’osona hi ha una experiencia pionera, pot ser que ho coneixeu. Es tracta del hoquey adaptat en pista que realitza la unió entre el CPVOLTREGA (Sant Hipòlit de Voltregà) president el sr. Sala i el CENTRE SANT TOMÀS Calldetenes) president el sr. Ramirez.

  Per la meva part, tinc l’experiència del meu pare Jaume Jucglà Ripoll, en pau descansi,
  que va fer molt per l’esport de l’hoquey sobre patins, i va col.laborar de manera desinterasada en tasques de les mateixes dimensions i que fins avui encara perduren.
  Anims que dimanitza al jovent com també els enforteix per con siguin més grans.
  Agraït i endevant.

  Santi Jucglà Saborit.

Deixa un comentari