El gol

Un jugador fa pressió a la sortida del central de l’altre equip, de manera que ha de passar la pilota cap al lateral dret. Cap allà n’hi va un altre, per evitar que el lateral avanci. S’atura i no sap què fer amb la pilota. Això és la pressió; això és el que els ha dit el Carles, l’entrenador: no els deixeu sortir, estigueu ben col·locats al camp, lluiteu per la pilota. El lateral ha d’anar cap al centre i, marcat per dos jugadors, nerviós, envia la bola a l’àrea. El porter l’agafa. És cessió, molt a prop de la porteria: falta indirecta.

Tercera part del partit, de l’últim partit de la temporada. No n’han guanyat cap. Els han fet molts gols, més de dos-cents. En els darrers partits han tingut moltes oportunitats, penals, pilotes als pals, però la bimba no ha volgut entrar. El Gerard és l’encarregat de picar la falta. Sap que no pot xutar i que l’ha de passar a algun company. L’entrenador crida des del banc: «Passa-la, passa-la!». El Gerard veu que l’Emma entra per l’esquerra i li fa una passada en diagonal. Tal com li ve, l’Emma engalta un xupinasso i marca. Estava cantat. Goooooool!!! Goooool del Margatània!!!!

L’Haritz, el porter, el noi que quan se’n recorda les agafa amb les mans, salta sota els pals. Tots s’abracen al mig del camp i criden. Els jugadors que són a la banqueta es tornen bojos i sembla que vulguin volar, de tant com salten. El Carles mira els seus jugadors, alça els braços i somriu. Fa temps que esperaven aquest moment. Han hagut de rebre més de dos-cents gols en contra. Han perdut tots els partits. I què? Aquest grup juga per aprendre i gaudir del futbol, de fer esport, de compartir moments divertits amb els companys. Els pares i les mares ploren d’alegria. Han patit com els que més, animant l’equip en tot moment sense abaixar els braços, com ha fet cada un dels jugadors. Nens i nenes, entrenador, pares i mares, tots contents. Una bona lliçó de tenacitat, bon «rotllo» i unes quantes coses més.

L’any 2008 l’Associació de Pares i Mares de les escoles Margalló i Cossetània de Vilanova i la Geltrú es van reunir per iniciar un projecte d’entitat esportiva escolar anomenat Margatània. El prebenjamí B està format per nens i nenes de P5 i de 1r de primària. No deixeu de veure el vídeo L’equip petit, que està penjat més avall i que es va enregistrar durant un entrenament i el penúltim partit, quan encara no havien marcat el gol que tots i totes esperaven. El de la victòria.

l’equip petit from el cangrejo on Vimeo.