Ja es poden veure els films finals de Cinema en curs 2010-2011

Després de l’estrena a la Filmoteca de Catalunya, a la pàgina dels films finals ja es poden veure els catorze films realitzats a Cinema en curs 2010-2011!

El 2 de juny es van projectar a la Filmoteca de Catalunya els catorze films finals realitzats a Cinema en curs 2010-2011: Dies de solitud (Escola Bordils), Tornar a començar (Escola Cervantes), Un pas endavant (Escola Comtes de Torregrossa), Escapada (Escola Els Xiprers), Per què? (Escola Espronceda), Mirades que escolten (Escola Mestre Morera), En paral·lel (Escola Rafael Alberti), Un mar de dos (Institut Badalona Nou), Canvis (Institut Bellvitge), L’última festa (Institut Castell d’Estela), Temps a venir (Institut Castellet), Dibuixant un somni (Institut Fort Pius), Entre amics (Institut Les Corts), Demà (Institut Lluís Domènech i Montaner).
Cinema en curs és un projecte experimental de tallers de cinema a escoles i instituts públics d’arreu de Catalunya. Enguany s’ha dut a terme la sisena edició del projecte, en què han participat gairebé tres-cents alumnes de primària i secundària de catorze centres educatius.

Els tallers els imparteixen conjuntament un equip de mestres o professors i un professional del cinema. Al llarg de tot el curs, els tallers comparteixen un programa comú de pràctiques i visionats de fragments de pel·lícules, articulat cada any entorn d’una qüestió cinematogràfica fonamental. El 2010-2011 s’ha dedicat a «filmar el personatge».

Durant els primers mesos del curs els participants van realitzar Minuts Lumière, retrats fotogràfics en díptic o tríptic, peces cinematogràfiques experimentals i la seqüència de la pràctica central.

L’última part del curs es dedica al guió, preparació, rodatge i muntatge del film final, que es van estrenar tots conjuntament en aquest acte a la Filmoteca de Catalunya al mes de juny. El guió del film final es fa entre tot el grup, i durant el rodatge els càrrecs es distribueixen rotativament, de manera que tots els alumnes experimenten cadascuna de les tasques (director, càmera, ajudant, tècnic de so, guionista…). El muntatge també es fa entre tots, alternant el treball en petit grup i en grup gran.
A la Filmoteca, cada grup va presentar, després de la projecció del seu film, el procés de creació i va iniciar un diàleg amb un altre grup, que prèviament havia vist i analitzat la pel·lícula. Es van posar en joc qüestions de guió, planificació, rodatge i muntatge i tries expressives que van estat molt presents en el treball de l’any: el primer pla, els elements interposats, el nítid i el flou o els moviments de càmera.

Els films finals, les pràctiques realitzades als catorze tallers al llarg del curs, i les reflexions i els comentaris dels participants es poden veure als blocs de Cinema en curs.

Núria Aidelman
A Bao A Qu