El Projecte Nicaragua emprèn el vol

Estic molt contenta de poder compartir amb vosaltres un projecte que em fa molta il·lusió. Sóc la directora de l’Escola dels Encants, una escola de nova creació que hi ha a l’Eixample i que actualment té infants d’educació infantil. Us vull explicar l’interessant projecte amb què endeguem el curs a l’escola.

El dia 7 d’octubre marxo amb les maletes plenes cap a Estelí, a Nicaragua.

Hi vaig amb un encàrrec de la Fundació Autònoma Solidària i acompanyada per Lourdes Molina, que ha confiat en mi per fer una intervenció formativa i solidària que pretén fomentar la innovació educativa de 16 preescolars de la ciutat d’Estelí, facilitant l’organització d’ambients d’aprenentatge o «escenaris» (com ells els anomenen).

La meva missió és donar-los eines de treball, recursos i estratègies, i també aportar experiència en l’organització i la gestió d’ambients. D’altra banda, col·laborarem en la implementació dels ambients amb el recull que fem a l’escola de materials i diners pel trasllat i la compra d’altres estris necessaris.

escola encants nens

Aquest no és un projecte personal, si bé ho podria haver estat. Ens va semblar molt ric transformar-lo en un projecte d’escola que impliqués la participació de tota la comunitat educativa. Cadascú hi té el seu paper. Els nens i les nenes m’ajuden a pensar què els he d’explicar dels ambients, quines característiques han de tenir, quins materials, com es desenvolupen les activitats i les relacions. Ells han participat en la redacció de la llista de materials que podem portar a l’escola, i també m’ajudaran a preparar la maleta.

Quina feina tan interessant! Hem descobert on és Nicaragua, com m’hi puc desplaçar, com són algunes escoles, ens hem apropat a alguns infants d’Estelí, hem compartit, pensat i somiat. Darrere tot allò que han aportat hi ha la seva vivència personal, les seves emocions, els seus interessos i les seves experiències.

Nens escola Encants 2

L’equip pedagògic i els pares estan d’allò més interessats en el que fem; els nens els en parlen amb entusiasme i els pares el comparteixen, i em sembla que més d’un em voldria acompanyar a Nicaragua. Crec que els faig una miqueta d’enveja.

Un cop sigui allà mantindrem el contacte a través de diverses vies i establirem vincles d’amistat, però… això us ho hauré d’explicar en un altre moment.

Agnès Barba
Directora Escola dels Encants