Superar un MIR per exercir la docència és una mesura encertada?

A finals del 2010, Alfredo Pérez Rubalcaba, aleshores vicepresident primer del govern de l’Estat, va proposar que el professorat superés uns estudis tipus MIR, sistema formatiu que s’aplica als metges, per tal d’assolir l’excel·lència a la docència.

Finalment, sembla que no s’aplicarà el sistema MIR tal com s’aplica al món sanitari ja que no es pot traslladar el model integral al sistema educatiu. En canvi, sí que es vol exigir que es facin unes pràctiques per garantir una certa experiència als futurs mestres abans d’impartir classes a les aules.
Amb aquesta possible mesura, Rubalcaba volia mostrar la seva preocupació per escollir els millors docents i alhora donar més pes i categoria a la carrera de la docència.

El President de la Generalitat Artur Mas, en el seu primer Debat de Política General que va tenir lloc el dimarts dia 27 de setembre de 2011, va considera necessari “revisar l’actual sistema d’oposicions i redefinir la primera etapa de l’exercici professional”, que inclogui la “tutorització” del primer any de pràctica docent. “L’acció del Govern en matèria educativa serà la de disposar dels millors actius per formar els nostres fills i filles”.

Creus que aquesta seria una mesura encertada?

Per tal que disposeu de més informació sobre la qüestió i pugueu reflexionar-hi, us facilitem algunes notícies publicades en diferents mitjans de comunicació des del mes de novembre del 2010, quan va aparèixer la notícia.

ACN:
Mas proposa la revisió del sistema d’oposicions dels mestres i la tutorització del primer any de feina
(27/9/2011)

Agència Europa Press:
Rubalcaba propone “un MIR educativo” para el profesorado (20/6/2011)
Gabilondo defiende un MIR para profesores por la necesidad de seleccionar a “los mejores” (23/6/2011)

Ara Mestres:
Rubalcaba vol que els professors passin un MIR com el dels metges (27/11/10)

La Gazeta:
Primera propuesta del ‘candidato’: un MIR para profesores (18/06/11)

El Mundo:
Rubalcaba plantea ‘un MIR educativo’ para los docentes como el de los médicos (24/11/10)

El País:
Rubalcaba plantea un MIR para el acceso a la docencia (25/11/2010)
Rubalcaba propone un MIR para profesores (19/6/2011).

8 comentaris a “Superar un MIR per exercir la docència és una mesura encertada?”

 1. Jo sí que estic a favor de mesures que validin l’aptitud professional de la docència.
  Crec que el sistema té errors de disseny i estructura i també crec que les famílies han de recuperar la seva funció educadora, però és indispensable que els docents siguem més autocrítics i acceptem que hi ha marges de millora considerables.
  Si ens entossudim en el victimisme i no acceptem la nostra part de responsabilitat, no avançarem mai.
  El sistema educatiu del país necessita millorar i els docents en som part d’aquest sistema.

 2. Jo també crec que els docents hem de ser exigents amb la nostra formació per tal de poder fer-nos valer davant la societat.
  L’excel·lència és un grau en el que hauriem de destacar els qui ens dediquem a l’ensenyament, ja que la nostra tasca és de gran responsabilitat pel futur del país

 3. Sempre es molt bo està ben preparat.
  Hem de tenir present que aqui els metges estan ben preparats, pero els hospitals i clinicas estan plens de persones que no han estudiat aqui, no tenen el mir i treballant aqui Els nostres ben preparats tenen que anar-s’en a treballar a un altre pais. Els preparem per que vagin a treballar a un altre lloc i nosaltres ens quedem amb els que el seus estudis son més fluixos.
  Poder es millor quan estan treballant demanar més formació. Sempre s’ha dit que el millor es la formació continua es el millor.
  Jo he donat classes mes de 40 anys i cada curs he fet algun curs.
  M Angels esquirol

 4. Pot estar força bé, però, el tema ratios, horaris adequats, repartiment alternat de tutories i altres càrrecs, etc no són aspectes,entre d’ altres condicionants, que quedin superats amb un MIR i que continuaran necessitant ser millorats, és a dir, caldrà aplicar-lis un altre “MIR” perquè millorin també.
  Crec que s’enten el que vull dir i és que posats a millorar, ho hauriem de millorar tot plegat.
  Mª Lourdes Gozalbo

 5. Potser seria bo crear un MIR per polítics i dirigents.
  I crec també que seria molt positiu deixar els interesos electorals i els idealismes a llarg termini i centrar-se una mica en mirar de resoldre els problemes/situacions més reals i urgents de les escoles. Potser exigir més de la formació universitaria, no retallar en la formació permanent dels mestres…

 6. Per què el departament no ens ha preguntat també si acceptaven cobrar menys sou, treballar una hora més aquest curs, treure el curs passat lareducció dels majors de 55 anys, etc, etc. Ara van de demòcrates?
  Volen distreure la nostra atenció!
  Un indignat

 7. … Tots aquests problemes tenen lloc en un escenari en que es va implementar (com s’ha fet, precipitadament) una reforma educativa que necessitava de més recursos de tot tipus, tot just en vísperes d’una crisi. No es només el col·lectiu de professionals que es dediquen a l’ensenyament a qui hem d’adreçar la lupa, per molt marge de millora que els professionals podem tenir.
  S’ha de crear un marc educatiu estable! I crec que l’estabilitat va més enllà de 4 anys.

 8. Quants MIR han fet els polítics?. Hem d’aguantar que decideixin la nostra professió elements que no han fet de vegades ni el batxillerat.

Deixa un comentari