Una dissenyadora amb consciència social

L’afany d’aconseguir un disseny gràfic més inclusiu de Sonia Ciriza rep el premi Grand Laus Estudiants.

Una alumna dels estudis superiors de Disseny Gràfic de l’Escola Llotja, Sonia Ciriza, ha guanyat el premi Grand Laus Estudiants d’enguany amb el treball Hacia un diseño grafico inclusivo.

No només hem de felicitar aquesta estudiant pel reconeixement que ha rebut el seu projecte, sinó també pel plantejament diferent que fa del disseny gràfic. El seu treball pot ser considerat el primer material pedagògic sobre representació gràfica i visual contemporània adaptat per a persones amb discapacitat visual. Va ser desenvolupat per la Sonia com a treball de final de carrera juntament amb l’escultor Miquel Ayesa i el seu objectiu és reivindicar la necessitat d’ampliació del llenguatge del disseny perquè pugui arribar a tothom. Vol cridar l’atenció sobre la falta de disseny inclusiu i la dificultat del professorat d’educació especial a l‘ hora de comunicar conceptes gràfics al seu alumnat.

sonia_ciriza_4bloc

El seu projecte va néixer amb un doble objectiu: donar resposta, per una banda, a l’estandardització tan de l’alfabet braille com del material gràfic que existeix i , per una altra, al buit existent de materials adaptats a persones amb discapacitat visual en l’àmbit del disseny gràfic.

sonia_ciriza_blocPer respondre a aquesta doble problemàtica, Sonia Ciriza ha fet un interessant treball d’investigació i experimentació en el qual, després de recopilar documentació de forma exhaustiva, ha realitzat una sèrie d’experiments multidisciplinaris en els quals ha desenvolupat diverses tècniques de producció d’escriptura braille i d’adaptació d’il·lustracions en relleu.

Els resultats de la seva investigació han pres la forma d’un manual de tiflografia i la recopilació de diversos exemples gràfics adaptats amb una finalitat pedagògica i inclusiva. El manual de tiflografia –que en el seu treball es defineix com un concepte anàleg al de tipografia però s’expressa per mitjà de formes tàctils en comptes de visuals- recull materials de consulta sobre tiflologia i disseny inclusiu. També desenvolupa diversos alfabets tàctils com a possibles evolucions formals del sistema Braille, exposant la problemàtica causada per la normativa d’aquest alfabet.

Aquesta estudiant ha creat un material que vol ser d’utilitat per al desenvolupament de futures aplicacions destinades al públic amb discapacitat visual i és una crida als dissenyadors que vulguin participar de manera activa en la creació i producció de nous estils tiflogràfics.

La nostra enhorabona a la Sonia pel seu treball i pels seus esforços per avançar cap al disseny inclusiu…