Donem un cop d’ull a la nevera

Cada cop més, a l’hora d’enfocar els àpats diaris que preparem per als nostres petits a casa, prioritzem la practicitat per sobre dels aspectes dietètics. La societat i els hàbits de consum han fet un gir dràstic, i això fa que fins i tot oblidem les nostres arrels a l’hora d’anar al mercat a comprar. De fet, gairebé ja ni hi anem, al mercat a comprar. És més còmode i ràpid anar a les grans superfícies per centralitzar-hi totes les compres. Hauríem de recordar la nostra infantessa i recuperar els hàbits de les nostres mares i àvies, que anaven cada dia a comprar a les fruiteries del barri, al mercat, al forn de pa de la cantonada.

Dietèticament els productes d’avui en dia no són com eren abans. Tenim tendència a omplir la nevera de productes precuinats, pizzes, pastes, làctics, salses de mil tipus, begudes saturades de sucre, de gas…, i mil exemples més. Recordo les neveres de casa meva, quan jo era petit i tornava de l’escola. Era plena d’estofats, i plats del dia, sopes, ous de la granja de la Maria de Vilassar…

Fem un esforç: obrim tots la nevera, analitzem què hi tenim i pensem què ens agradaria que hi hagués si la nostra àvia o mare fossin amb nosaltres. Hem de mirar de recuperar els hàbits de la cuina d’abans, les nostres arrels culinàries. Hem de fer l’esforç de fer a casa allò que els restaurants fan amb la dieta mediterrània.

Fer una escalivada és un minut de netejar els pebrots i les albergínies, i embolicar les cebes; els quaranta-cinc minuts que queden els fa el forn tot sol. Fer una bona escudella (no comprar-la de Tetra Brik, tot i que no vull desvalorar les empreses que l’han industrialitzat) ens costa vint minuts de feina inicial; les altres tres hores es fa sola al foc, i no cal ni remenar-la. Així hi ha mil exemples, i centenars de webs amb receptes fàcils de fer a casa.

Si volem fomentar la bona educació dels fills, això també ens exigeix ensenyar-los a saber cuinar amb productes de la terra per obtenir un resultat ben saludable. Si no, com s’espavilaran quan marxin de casa??

Dídac Alcoriza Orta
Cuiner