Donem un cop d’ull a la nevera

Cada cop més, a l’hora d’enfocar els àpats diaris que preparem per als nostres petits a casa, prioritzem la practicitat per sobre dels aspectes dietètics. La societat i els hàbits de consum han fet un gir dràstic, i això fa que fins i tot oblidem les nostres arrels a l’hora d’anar al mercat a comprar. De fet, gairebé ja ni hi anem, al mercat a comprar. És més còmode i ràpid anar a les grans superfícies per centralitzar-hi totes les compres. Hauríem de recordar la nostra infantessa i recuperar els hàbits de les nostres mares i àvies, que anaven cada dia a comprar a les fruiteries del barri, al mercat, al forn de pa de la cantonada.

Dietèticament els productes d’avui en dia no són com eren abans. Tenim tendència a omplir la nevera de productes precuinats, pizzes, pastes, làctics, salses de mil tipus, begudes saturades de sucre, de gas…, i mil exemples més. Recordo les neveres de casa meva, quan jo era petit i tornava de l’escola. Era plena d’estofats, i plats del dia, sopes, ous de la granja de la Maria de Vilassar…

Fem un esforç: obrim tots la nevera, analitzem què hi tenim i pensem què ens agradaria que hi hagués si la nostra àvia o mare fossin amb nosaltres. Hem de mirar de recuperar els hàbits de la cuina d’abans, les nostres arrels culinàries. Hem de fer l’esforç de fer a casa allò que els restaurants fan amb la dieta mediterrània.

Fer una escalivada és un minut de netejar els pebrots i les albergínies, i embolicar les cebes; els quaranta-cinc minuts que queden els fa el forn tot sol. Fer una bona escudella (no comprar-la de Tetra Brik, tot i que no vull desvalorar les empreses que l’han industrialitzat) ens costa vint minuts de feina inicial; les altres tres hores es fa sola al foc, i no cal ni remenar-la. Així hi ha mil exemples, i centenars de webs amb receptes fàcils de fer a casa.

Si volem fomentar la bona educació dels fills, això també ens exigeix ensenyar-los a saber cuinar amb productes de la terra per obtenir un resultat ben saludable. Si no, com s’espavilaran quan marxin de casa??

Dídac Alcoriza Orta
Cuiner

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l\'experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d\'interès. Més informació | Acceptar