«Dibuixant el gènere»: una eina pedagògica

El gènere el dibuixem cada dia, i ho fem en gerundi. A les aules, com reaccionem quan una nena és poc polida, molt competitiva o agressiva? Reaccionem igual que quan aquests trets els presenta un nen? I a la inversa: què fem quan un nen prefereix jugar amb les nenes, és molt afectuós o no li agrada jugar a futbol? Tot i que no ens agradi reconèixer-ho, el nostre bagatge fa que reproduïm el gènere més del que solem assumir.

És per aquest motiu que amb la il·lustradora Maria Vidal vam decidir elaborar un material que, d’una forma visual i pedagògica, mostrés com el gènere (amb les seves diferències, desigualtats i exclusions) el reproduïm quotidianament, i és la nostra responsabilitat ser-ne conscients i decidir com volem intervenir en aquest camp per tal de contribuir a crear espais més oberts, menys violents, on les persones se sentin més lliures per explorar, per construir-se en la seva singularitat, més enllà dels motlles opressius de «dona» i «home».

portada_llibre_gerard_coll

En el llibre expliquem el gènere com una construcció social que genera diferències i desigualtats entre dones i homes, i també suposa l’exclusió de les persones intersexuals, trans, lesbianes, bisexuals i gais. I això ho transmetem des de l’humor, des d’experiències viscudes que ho il·lustren…, i sobretot sense jutjar i sense pretendre donar respostes taxatives. Dibuixant el gènere és una invitació a la reflexió i a redibuixar-nos a nosaltres i al nostre entorn. Un repte continu en el qual hem d’anar treballant, també en gerundi, des del món de l’educació.

I acabem amb unes paraules de la monja benedictina Teresa Forcades, autora del pròleg del llibre:

«Volem ser normals i volem ser acceptades. Però la dimensió social fa que sigui possible que ens arribi, de part de les persones que ens envolten (de vegades en forma de llibre il·lustrat), la inspiració i la motivació necessàries per començar a gosar ser nosaltres mateixes, i per expressar quin és el nostre desig.»

Gerard Coll-Planas és doctor en sociologia per la UAB i profesor de la Universitat de Vic. Ha publicat diversos llibres sobre el tema del gènere

www.gcollplanas.com