Espais de PictoEscriptura

En un món on la cultura de l’èxit i l’estètica del reality show ho envaeixen tot i el 94% de la canalla passa més de 2 hores diàries davant la pantalla empassant-se productes d’oci trufats de violència, sexisme i personatges estereotipats,

Què vol dir educar? On queda la creativitat dels infants?

Quin paper juga l’escola? I la resta de la societat?

El món de la literatura quin espai ha d’ocupar?

Per donar resposta a aquestes i altres qüestions, a principis de 2011 un grup d’escriptors i il·lustradors de LIJ decidits a col·laborar activament en l’educació fundaren a Barcelona el projecte VoxPrima, Espais de PictoEscriptura.

IMG_0817-Editar-2Des d’aleshores, escriptors com Anna Manso, Bel Olid, David Nel.lo, Victoria Bermejo, Pau Joan Hernández, Mireia Vidal, Anna Fernández Preixens i il·lustradors com Àfrica Fanlo, Arianne Faber, Alba Marina Rivera, Artur Laperla, Cristina Spanó, Lluis Cadafalch, Òscar Julve, Luisa Vera, Perico Pastor, o Miguel Gallardo –entre altres– es traslladen a l’escola perquè el nen visqui en primera persona el procés de crear un llibre.

I no estan pas sols. VoxPrima s’inspira en iniciatives internacionals com els projectes 826 València als Estats Units, First Story o The Ministry of Stories a Anglaterra o Fighting Words a Irlanda, nascuts per involucrar el món de la literatura i l’edició en l’educació.

La creativitat és un hàbit que s’educa. La proposta de VoxPrima és donar-li espai a l’escola per mitjà d’Espais de PictoEscriptura, uns tallers d’escriptura creativa que incorporen la il·lustració com a element fonamental de la narració.

Tots sabem el meravellós paper que juga la il·lustració en l’aprenentatge lector. Comencem a llegir amb àlbums il·lustrats amb molt dibuix i poca lletra, passem a submergir-nos al món del còmic i només més endavant es va equilibrant la proporció entre imatge i text. Per què no incorporar la màgia de la il·lustració en un procés tan complex com l’aprenentatge de l’escriptura?

Per què PictoEscriptura? Perquè canviar l’ordre dels factors… sí canvia el resultat. A la majoria dels nens els costa arrencar a escriure perquè no saben quina és la història que volen explicar. El dibuix els ajuda a crear primer el personatge i el seu món. Al llarg de tota la infància, l’ús de tots dos llenguatges, estimula la capacitat de crear i narrar de l’infant: prenem-ne consciència!

Dos programes de zona en marxa

Des del curs 2011-12, VoxPrima porta Espais de PictoEscriptura a escoles públiques del barri de Sant Ildefons.

vox_primaIMG_1067

Enguany, amb el suport i col·laboració del Consorci d’Educació, els Serveis Educatius de la zona i l’Ajuntament de Districte de Ciutat Vella, Voxprima arrenca un programa bianual de PictoEscriptura a 6 escoles de Ciutat Vella, per tal que els alumnes tinguin accés a aquest aprenentatge creatiu a l’escola, en horari escolar i fent ús de les instal·lacions i equipaments culturals del barri. Esperem que el nombre d’escoles pugui créixer ben aviat!

Per a més informació, aneu a www.voxprima.com o contacteu directament amb: info@voxprima.com/ tel. 649.952.675