Amics i amigues de lectura

Imagineu què significa per a un noi o una noia no poder llegir i entendre fàcilment els escrits que l’escola i la vida li posa davant dels ulls? Significa fracàs, vergonya i frustració. I per al conjunt de la societat, significa conviure amb una injustícia, limitar l’aportació al bé comú que farien les persones afectades i perjudicar la vida democràtica perquè impedeix la participació informada de tots els ciutadans.

Per contribuir a pal•liar aquests mals, uns nou-cents escolars de primària i secundària de la ciutat de Barcelona que tenen dificultats per comprendre el que llegeixen reben setmanalment l’ajuda d’uns noranta alumnes de primer curs de les facultats de Pedagogia i Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona. Ens referim al projecte «Amics i amigues de lectura», una iniciativa que s’inscriu i s’aixopluga a l’interior del programa Èxit del Consorci d’Educació de Barcelona.
Una part dels nois i noies que gaudeixen del programa Èxit reben una atenció doble: reforç escolar global i treball sobre les competències lectores. Els objectius són combatre el fracàs escolar, contribuir a la igualtat d’oportunitats i evitar que ningú vegi que el seu desenvolupament s’atura per manca d’atenció educativa. A més, si ens centrem en la lectura, es vol també convertir l’acte de llegir en un plaer i en una experiència significativa. En definitiva, la voluntat del programa Èxit i del projecte «Amics i amigues de lectura» és col•laborar amb els centres educatius i les famílies per tal d’aconseguir que no quedi ningú al marge.

Però el projecte «Amicamics_lectura_formacios i amigues de lectura» és també una oportunitat d’aprenentatge per als alumnes universitaris. Alhora que ajuden els nois i noies a llegir millor, ells mateixos aprenen competències lligades directament a les seves futures professions. I les aprenen en el moment de l’acció, en el moment posterior de la reflexió i en el moment d’imaginar les millores que es poden incloure en cada nova sessió. La Universitat de Barcelona reconeix aquest procés d’intervenció cívica i d’aprenentatge acadèmic com una manera excel•lent d’aprendre i, per tant, s’esforça per incorporar-lo a la seva oferta formativa. La universitat vol afegir la responsabilitat i el comprimís en les seves funcions clàssiques de docència i recerca.

D’això, en diem aprenentatge servei, la combinació de servei a la comunitat i d’aprenentatge en una sola activitat, una bona eina per convertir-se en millors professionals i per contribuir com a ciutadans a mitigar i transformar allò que no és admissible.

Josep M. Puig Rovira
Oficina de l’ApS de la Facultat de Pedagoia de la Universitat de Barcelona

2 comentaris a “Amics i amigues de lectura”

 1. Benvolguts,
  Em sembla un servei molt útil per aquell alumnat amb les dificultats que exposeu.
  M’agradaria saber si un alumne de 16 anys, escolaritzat, pot gaudir d’ aquest servei, i quines gestions s’ha de efectuar?
  Moltes gràcies

 2. És una bona notícia!
  Seguint la dita pedagògica “només s’aprèn allò que es fa” aquests alumnes universitaris fan una tasca d’utilitat i aprenen la seva futura professió.
  S’ajuda als alumnes a millorar la seva comprensió lectora, eina bàsica per a poder esdevenir lliures i es forma als futurs docents dins d’un context real, element imprescindible per a esdevenir competents.
  Una bona notícia. És la meva opinió.

Deixa un comentari