Una conferència interessant: Els contes populars, aptes per a infants?

A càrrec de Miquel Pujadó i organitzada per l’Escola Emili Juncadella en motiu del seu 75è aniversari.

La conferència tindrà lloc el proper 19 de gener al Centre Cívic de Navas, carrer Navas de Tolosa 312, a les 17.30h. Per motius d’aforament cal confirmar l’assistència.

El contingut de la xerrada és el següent:
Sovint tenim la idea preconcebuda que existeix una identificació entre “conte popular” i “conte per a infants”, quan sovint les narracions d’origen tradicional el que fan és manifestar de manera al·legòrica les angoixes,les pors, els tabús i els desitjos d’una col·lectivitat determinada.

És, si més no curiós, que molts pares s’esverin per la violència que consumeixen els seus fills en veure la televisió o algunes pel·lícules, o en jugar a determinats videojocs, i no s’hagin plantejat mai que un conte “infantil” –és a dir, teòricament innocu- com “El petit polzet”- parteix de l’explotació de la por primordial dels infants –el terrora ser abandonats- i desemboca en escenes d’un sadisme difícilment superable –el degollament de les set filles de l’ogre a mans del seu propi pare-.

Els contes populars, a més, sovint defensen l’statu quo: una jerarquització i una estructura social determinades, i uns rols sexuals inamovibles, destinats a perpetuar-se tot essent assimilats de manera no crítica des de la infantesa.

Al llarg d’aquesta xerrada, doncs, i a través d’exemples concrets, s’analitzaran diversos aspectes dels contes populars (incloent les cançons tradicionals narratives, que es poden considerar com a contes cantats).També s’analitzarà de quina manera els elements meravellosos i màgics, nurmerològics (els germans i germanes dels contes són sistemàticant tres o set) o d’altres menes, es posen al servei d’ideologies concretes.
No es deixarà, però, d’esmentar excepcions a la norma (“El vestit nou de l’emperador”) ni de fer una escapada cap als autors literaris que han sabut utilizar els contes tradicionals tot subvertint-los (com és el cas de Saki i de la seva brillant narració “El narrador de contes”). També es visionaran algunes seqüències de pel·lícules tan representatives com En compañía de llops, de Neil Jordan.

Miquel Pujadó interpretarà en viu algunes de les cançons-contes que es comentaran.