Una parella filosòfica de pensament inclusiu

El projecte fotofilosofia ha estat un punt de trobada mensual entre dos alumnes de diferent nivell del nostre institut, fonamentada en el pensament filosòfic, a base de plantejar i respondre preguntes infreqüents, d’aquelles que necessites aturar-te una estona per poder-les pensar.

Antonella Ravenna Hornos & Adrià Olivares Carrera
Antonella Ravenna Hornos & Adrià Olivares Carrera

Un alumne de batxillerat ja iniciat en la filosofia plantejava la pregunta, i la contestava un alumne de la USEE (unitat de suport a l’educació especial). Ha estat una trobada, un diàleg filosòfic col·laboratiu que es fusionava també amb l’art, ja que alhora tots dos membres de la parella filosòfica fèiem una fotografia que havia de parlar per si mateixa, que fos una imatge representativa tant de la pregunta com de la resposta.

L’activitat ha servit per apropar-nos, dues persones que d’una altra maenra no ens hauríem pogut conèixer mai. A més, hem mantingut una amistat i ens hem conegut en l’àmbit personal. Ara per ara, nosaltres dos, l’Adrià, que faig segon d’ESO, i l’Antonella, que fa segon de batxillerat, ens comuniquem per Whatsapp preguntant-nos per la nostra vida.

Pregunta l'Antonella: Què és el què més ens preocupa?.  Respon l'Adrià:  El que passarà demà
Pregunta l’Antonella: Què és el què més ens preocupa?.
Respon l’Adrià: El que passarà demà

És una activitat que requereix un cert temps i arribar a conciliar una resposta adequada a cada pregunta, i això uneix, crea vincles. I és també per això que és una experiència de maduració, ja que hem pogut entendre altres maneres de veure la vida o de concebre les respostes filosòfiques. Així, hem pogut conèixer allò més profund i íntim d’un company, el seu pensament. A més, hem consensuat una fotografia, hem creat art; per tant, ens hem conegut i alhora ens hem fet permeables gràcies a aquest projecte inclusiu i social.

Amb aquesta activitat de pensament, nosaltres dos, l’Antonella i l’Adrià, que abans no ens coneixíem de res, hem pogut realitzar conjuntament preguntes, respostes i fotografies mitjançant el diàleg bidireccional, entre iguals, i així aprendre l’un de l’altre. Sens dubte és una activitat que tornaríem a fer cada any.

Adrià Olivares Carrera i Antonella Ravenna Hornos
En representació de totes les parelles filosòfiques de l’Institut Príncep de Girona