Aprenent a mirar (II)

La fotografia com a eina a l’aula: consells pràctics.

Professors i mestres poden utilitzar la fotografia a l’aula com una eina més per a moltes tasques diàries. Aquí deixem alguns consells per crear unes imatges amb més qualitat i més atractives, i que mostrin el dia a dia de l’aula.

1. Capta el moment
El més difícil en fotografia és saber «captar el moment»: aquell instant en el qual passa alguna cosa especial, que converteix una simple fotografia en una imatge capaç de transmetre una emoció o una acció. Cal triar el moment del dia en què els alumnes solen estar més engrescats, contents i expressius.

2. Busca un fons simple o que mostri el context
Si vols centrar l’atenció de la fotografia en alguna cosa concreta (infant, objecte…), el fons ha de ser simple: el més important és que es vegi allò que t’interessa; un fons net és millor que un fons amb moltes coses. Però si, en canvi, vols explicar què heu fet a l’aula, o activitats de grups, ha de sortir el fons perquè l’acció quedi contextualitzada.

_DSC3586bb

3. Canvia el punt de vista
Moltes vegades, fem les fotografies des del mateix punt de vista, a l’altura dels nostres ulls. Has de procurar baixar el punt de vista i posar-te a l’altura dels alumnes, o també buscar punts de vista més originals per crear imatges més interessants.

4. Il·lumina
El millor és recórrer a la llum natural, encara que en interiors pots fer servir el flaix amb moderació. En espais exteriors, el millor és buscar dies ennuvolats, ja que el sol provoca ombres pronunciades en el rostre i ulls forçats. Si no vols utilitzar flaix, busca la llum natural de manera indirecta; prova de fer les fotos al costat d’una finestra, si ets a l’interior d’una aula, de manera que la llum hi incideixi lateralment. En els retrats, la llum lateral és un dels recursos més utilitzats, ja que permet destacar molt bé les formes i els relleus. Només has de comprovar que les condicions de llum són suficients per poder fer fotos amb la garantia que no et sortiran mogudes.

5. Apropa’t més
No tinguis por de fer primeríssims plans. Apropa’t a les persones i a les coses tant com et permeti la càmera. T’hi pots apropar amb la càmera o bé, si tens un bon zoom, pots fer servir focals llargues per aconseguir una imatge molt de prop sense necessitat d’estar-hi massa enganxat.

_DSC0310b

6. Tingues la càmera sempre a mà
No pots perdre el moment, has de tenir la càmera llesta, carregada i amb prou espai per fer fotografies a l’instant. Tingues la càmera sempre a mà. En lloc de tenir-la guardada en un armari, si pots, deixa-la en algun lloc a l’aula on no molesti però estigui al teu abast.

Fotokids
Facebook Fotokids