Eines per dur la felicitat a l’escola i a l’institut

L’educació ha de servir la vida. Però, quin és el propòsit de la vida?

Des de la meva experiència personal i com a docent, tinc una proposta de resposta: el propòsit de la vida és aprendre a ser feliç. Afirmo que la felicitat és el propòsit de la vida.

De què serviria una economia sòlida si generés infelicitat?

Per a què voldríem escoles pioneres si tothom fos infeliç?

Quin sentit tindria una societat capdavantera sense felicitat?

daniel_gabarro_inici_curs_sant_andreu
Daniel Gabarró, durant la seva conferència del passat 10 de setembre en l’acte inaugural del curs 2015-2016 a Sant Andreu.

En la meva modesta opinió, el propòsit de la vida és aprendre a ser feliç. I, per tant, igualment és el propòsit de la resta de la societat: comerç, indústria, cultura, relacions, família… i, naturalment, també el propòsit de l’educació.

No cauré en el reduccionisme d’afirmar que només hem d’ensenyar a ser feliços. A l’escola i l’institut, els continguts també són fonamentals, però ja els prestem prou atenció! Ara vull reflexionar en veu alta sobre la felicitat i com dur-la a les escoles i els instituts. Sovint ens n’oblidem i vivim cursos plens d’estrès i patiment inútil.

M’agradaria reflexionar en veu alta sobre la felicitat i oferir-vos coses útils: tres criteris per saber quan i com hem d’ajudar l’alumnat, quines són les set eines per a unes relacions excel·lents, què fer davant l’alumnat que no ens cau bé, o com suportar els companys i companyes que ens disgusten.

La intenció? Oferir-vos eines concretes per dur la felicitat i l’harmonia al centre escolar. Moltes d’aquestes eines, les podeu trobar també al meu campus, amb vídeos i cursos gratuïts (www.campusdanielgabarro.cat), on també hi ha material útil per a infants i adolescents.

Però l’àudio que trobareu a continuació està pensant específicament per a docents. Jo sóc docent i, per tant, comparteixo la meva visió. Aquest àudio es va enregistrar el 10 de setembre de 2015 dins de l’acte d’inauguració del curs escolar 2015-2016 a la zona educativa del districte de Sant Andreu de Barcelona. Per un petit error tècnic, hi trobareu dos àudios: els primers 10 minuts de la conferència i, al segon, la resta.

Gaudiu-ne del contingut i no oblideu mai el propòsit de la vida i de l’educació. Que aquest nou curs 2015-2016 sigui el curs més feliç de la nostra vida!

Daniel Gabarró Berbegal, mestre i psicopedagog
www.danielgabarro.cat

 

Àudios de la conferència de Daniel Gabarró “Eines per dur la felicitat a l’escola i l’institut”