L’Ona, protagonista d’un conte per a la inclusió

anna_garciaSóc l’Anna Garcia Galceran, tinc 36 anys i sóc llicenciada en filologia catalana. Fa nou anys vaig patir una hemorràgia al tronc cerebral i actualment tinc la mobilitat reduïda i vaig en cadira de rodes.

Fa un parell d’anys vaig decidir que volia fer contes per a nens i nenes. He creat el personatge de l’Ona, una nena alegre que va en cadira de rodes i porta un pegat a l’ull (com jo). És un conte que vol aconseguir normalitzar la situació i donar a conèixer aquesta altra realitat als nens i nenes que no han tingut cap contacte amb el món de la mobilitat reduïda. L’Ona transmet alegria i vol que els infants no associïn cadira amb tristesa. També vol que aquells nens i nenes que van en cadira de rodes vegin que ells també poden ser els protagonistes d’un conte infantil.

El conte, amb il·lustracions d’en Joan Turu, va ser presentat el 13 de desembre de 2014 a Barcelona. Des d’aleshores, amb l’ajuda de la meva germana, he estat donant a conèixer l’Ona a través de xerrades a les escoles i centres d’educació especial. Està sent una experiència preciosa que mai ens hauríem imaginat.
Els professors que han assistit a les xerrades refereixen que una història explicada en primera persona és molt enriquidora per grans i petits i això, és una gran motivació per mi i per continuar endavant amb aquesta difusió del conte de l’Ona. De fet ara, ja estic escrivint el segon conte.

Amb l’Ona es pot fer una tasca molt important amb els nens i nenes, enviant el missatge de superació, adaptació i alegria davant la vida. I també en els adults, recordar que a vegades perden i deixen de valorar les coses del dia a dia i que, un cop coneixen aquesta història, els obre la porta a reflexionar i pensar en allò que tenen i valorar-ho de nou.

Més informació: www.facebook.com/onasetanys