Batxillerat i primària: un projecte conjunt per pintar els patis de l’escola

Aquest curs, l’Institut Serrat i Bonastre ens hem estrenat en la incorporació d’un batxillerat artístic.

Ens han arribat una colla d’alumnes, artistes d’alguna manera tots ells, amb ganes de fer coses, crear, descobrir, imaginar. I ha vingut també Anna Gàlvez, una professora amb empenta, iniciativa i ganes d’aprofitar les oportunitats de treball que vagin sorgint amb els seus alumnes.

Un bon dia d’aquests inicis, Lluís Vallvé, del Consorci, va tenir la inesperada idea de posar-nos en contacte amb una escola veïna nostra, l’Escola Rius i Taulet, i veure si sorgia alguna proposta interessant per pintar els seus patis, ja que ells mateixos trobaven que eren massa grisos i poc suggeridors per al joc.

I així va ser com, des del mes de novembre, hem estat treballant tots junts per compartir, proposar, pensar i, en definitiva, crear el projecte. Es tractava de no perdre l’essència de cap de les dues institucions. D’una banda, l’escola, amb nens i nenes en edats en què el dibuix és espontani, fresc i molt significatiu. I de l’altra, l’institut, amb nois i noies amb un camí per davant en què l’aprenentatge a partir de projectes reals és un incentiu per fer sorgir bones idees.

serrat_bonastre_03Al llarg del curs, hem anat coneixent l’escola i la seva gent. Batxillerat i primària han compartit estones de joc al pati, i hem recollit dibuixos reals dels nens i les nenes. Cadascú al seu centre ha anat treballant i pensant. No era gens fàcil. «En sortirà res de profit?», ens preguntàvem tots.
Finalment, sí. A partir d’una proposta dels nois i noies de batxillerat, que vam acabar de concretar i consensuar plegats, vam decidir passar a l’acció.
I… deixar anar el traç, els impulsos, pinzells amunt i avall, rodets ben molls de pintura que van i vénen, grans i petits pintant alhora, «Vigila amb els pantalons!», «Ens posem la samarreta del revés per si es taca», draps, aigua… i molta precisió i concentració. Ha arribat l’hora de la veritat: a gaudir!!!
I ha anat molt bé. Tots estem contents del que hem donat, del que hem rebut, d’haver pogut fer-ho junts.
L’escola té ara una part del pati amb dibuixos amb molt de color i jocs per passar-ho bé. I ha quedat molt bonic.
Tots hem viscut una gran experiència de treball cooperatiu i d’aprenentatge. Qui sap si més endavant ens animem els uns i els altres a continuar treballant així.

Antoni Torres és director de l’Institut Josep Serrat i Bonastre