Prevenció i sensibilització contra l’assetjament escolar

Amb motiu del 2 de maig, Dia mundial contra el Bullying, el Centre de Recursos Pedagògics Les Corts referent en Ciutadania i Valors proposa dues iniciatives als centres de la ciutat per prevenir i sensibilitzar sobre l’assetjament: la campanya “Davant del bullying, no callis” de la Fundació Barça i el programa “comViure” d’abordatge preventiu del Bullying mitjançant curtmetratges amb metodologia APS.

En la primera d’elles, la  Fundació Barça, que treballa la prevenció del bullying a les escoles de primària a Catalunya utilitzant l’esport com a eina, ha posat en marxa la campanya “Davant del bullying, no callis”, en el qual Vicky Losada, la capitana del Barça, descobreix la problemàtica del bullying entrevistant a víctimes i experts en un documental amb aquest nom.

 

La segona iniciativa és la nova Unitat Didàctica de Prevenció: “CURTMETRATGES PER A #SUPERARELBULLYING” per als i les educadores com a suport en l’acompanyament dels materials i les activitats proposades amb el Programa “comViure”. Programa “comViure” d’abordatge preventiu del bullying mitjançant curtmetratges amb metodologia APS.

El programa consta de dos curtmetratges (un centrat en el rol d’agressora i l’altre en el rol d’observadora), que han estat realitzats durant el curs 2020-21 per part de l’alumnat de secundària de l’Institut Maria Espinalt.

Aquí podeu veure el Making-Of amb entrevistes: https://vimeo.com/500204869

Aquesta iniciativa vol donar l’oportunitat a tots els centres educatius de la ciutat de veure els treballs realitzats i aprofitar els materials didàctics creats per treballar aquests temes amb l’alumnat de 5è i 6è de primària i 1er i 2n de la E.S.O. A més, aviat se celebraran dues trobades presencials entre les i els alumnes creadors dels curts amb l’alumnat de primària de les escoles Acàcies i Vila Olímpica, a fi de compartir l’experiència de primera mà.

La tercera activitat plantejada proposa que es puguin formular preguntes als creadors dels curtmetratges,  a través del Formulari de feedback. En aquest mateix formulari també es poden adherir a la plataforma i indicar si el  Centre Educatiu pot estar interessat a aplicar el Programa “comViure” de cara al curs 2021-22 i/o participar en una possible jornada en línia.

El Programa compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Xarxa de Drets dels Infants (XDI) de l’Acord Ciutadà. Ha estat implementat des de PDA Bullying, a través d’Equip SEER (Salut i Educació Emocional) i Cinemocional. També podeu veure el curtmetratge “Bruna”, que va donar lloc a aquest programa:

 

PDA Bullying és una la plataforma col·laborativa gestionada, a més de per Equip SEER, per l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya i la Fundación Aprender a Mirar.

Aquí podeu conèixer la tasca que es realitza des de la plataforma a www.pdabullying.com, on disposen d’un Banc de Recursos amb més de 430 fitxes categoritzades, així com el Codi de Bones Pràctiques per l’abordatge integral del Bullying (Prevenció, Detecció i Actuació), al qual podeu adherir-vos gratuïtament emplenant un breu formulari.