“Contes viatgers” un llibre il·lustrat creat per infants que apropa dos mons allunyats

 “Contes viatgers” és un llibre il·lustrat en dues llengües –el català i el tagal- que mostra el treball de cooperació i d’intercanvi que van realitzar el curs 2021-2022 dues escoles de Barcelona i dues de Filipines en dine el projecte Mots Viatgers, impulsat pel Consorci d’Educació i la Fundació Adsis, amb la col·laboració de la Casa Àsia.

Mots Viatgers és un projecte d’intercanvi entre dues escoles de Barcelona -l’Escola Aldana i l’Institut Escola Elisabets–  i dues filipines, la Temple Hill International School i la Laren School.  El seu objectiu és apropar dos mons allunyats treballant un eix temàtic conjunt, la justícia ambiental, a través de la creació i la dramatització de contes viatgers elaborats conjuntament.

En marc del projecte, el curs 2021-2022 alumnes de cinquè de primària de les dues escoles barcelonines van triar la temàtica dels animals en perill d’extinció per crear un conte en català que després va ser traduït al tagal perquè a l’escola de Filipines el poguessin acabar. Al mateix temps, els estudiants de filipines va fer el mateix perquè els nois i noies de les escoles barcelonines acabessin el seu. Al llarg del curs aquest intercanvi va estar acompanyat d’activitats amb les famílies per donar a conèixer les cultures filipina i catalana.

Un projecte col·laboratiu i interdisciplinari que posa en valor totes les cultures

El llibre “Contes Viatgers” recull aquesta experiència. És el resultat d’aquest treball realitzat conjuntament pels centres i mostra els contes que s’hi han treballat, acompanyats dels dibuixos de l’alumnat.  És un projecte col·laboratiu interdisciplinari -a través del llenguatge oral, escrit, plàstic, corporal, audiovisual- que posa en valor totes les cultures, permetent aflorar altres llengües de l’escola. Es documenten els processos i s’elabora material multilingüe valuós per als centres educatius, compartint el treball amb altres institucions com ONGs, associacions…

El llibre es va presentar el dilluns 17 d’octubre a l’Auditori Calàbria 66 amb un acte on els nens i nenes de les dues escoles barcelonines que participen el projecte van explicar la seva experiència a través de la música i la dansa i dels vídeos i fotografies que s’han realitzat durant l’intercanvi.

El projecte Mots viatgers està impulsat pel Consorci d’Educació de Barcelona i la Fundació Adsis, amb la col·laboració de la Casa Àsia, i recull el patrimoni cultural i la metodologia del projecte JUNTES, en el qual durant 12 cursos (del curs 2007-2008 al 2019-2020) es van realitzar intercanvis amb 7 països i la creació de 18 llibres en 12 llengües diferents.

Trobareu més informació en al blog del projecte: