Playable és un projecte de creació de videojocs accessibles que anima l’alumnat a dissenyar videojocs “per a tothom” perquè pugui gaudir-ne públic amb discapacitat i sense. Els dos professors de l’Escola d’Art i Disseny Deià que l’han creat, el Jordi Mula i la Marina Sanjuán, plantegen aquest repte als seus estudiants del cicle superior de videojocs des de fa tres cursos. El projecte ha rebut el segon premi Mestre a la innovació docent de la Confederació d’Escoles d’Art i Disseny.
És dilluns i l’alumnat del cicle superior de videojocs de l’Escola d’Art i Disseny Deià explica al professorat els paràmetres personalitzables que implementaran en els seus videojocs per fer-los accessibles. El primer grup d’alumnes vol implementar diferents filtres de color i una mida de text personalitzable per adaptar-se a persones amb problemes de visió, així com icones representatives i amigables per a persones amb problemes de comprensió.
Aquest és el repte que els planteja Playable, un projecte educatiu de creació de videojocs accessibles que anima l’alumnat a implementar mesures d’accessibilitat en els seus productes i assolir així un “disseny per a tothom” en el desenvolupament de videojocs per tal que puguin gaudir-ne persones amb discapacitat i sense.
“El projecte Playable —explica l’Ana Olanda, alumna del curs 2022-2023— em va obrir un nou ventall de possibilitats per crear experiències accessibles que arriben a més persones. En el meu cas, petites modificacions com augmentar la mida de les icones i millorar la visibilitat amb opcions per incrementar la brillantor van permetre a un nen amb visió reduïda gaudir del nostre videojoc. Aquestes millores, tot i que són senzilles, poden marcar una gran diferència en l’experiència de persones amb necessitats específiques.”
Amb l’acompanyament de la Fundació ONCE
L’alumnat es compromet a incloure paràmetres d’accessibilitat al seu projecte final i generar així un videojoc accessible. Conscients de la dificultat tècnica del projecte i a fi d’aprendre a treballar amb les directrius d’un client, compten amb l’ajuda dels responsables del projecte Ga11y, videojocs accessibles de la Fundació ONCE, que els acompanyen durant tot el procés creatiu i revisen periòdicament la seva feina. La tasca de Ga11y, entre d’altres, inclou la revisió i les proves de videojocs per certificar si fan una bona implementació de l’accessibilitat, o la difusió i etiquetatge de jocs mitjançant el seu catàleg, una eina que facilita la cerca de videojocs, adaptats a les necessitats de cada usuari.
El responsable del projecte Ga11y de la Fundació ONCE, Enrique García Cortés, ha acompanyat els alumnes en temes d’accessibilitat i, gràcies al seu assessorament, l’alumnat de Deià ha après a implementar paràmetres personalitzables en els seus projectes perquè els seus jocs puguin adaptar-se a persones amb diferents necessitats: “En aquestes tres edicions hem comprovat la gran creativitat que tenen els alumnes i la voluntat d’incloure l’accessibilitat d’una manera adequada. Fins i tot algun projecte ha introduït la temàtica de la inclusió, amb protagonistes amb discapacitat integrats en el videojoc, i en les mecàniques d’una manera natural. Sens dubte, Playable suposa una incubadora d’idees i prototips accessibles per al projecte Ga11y.
Com a resultat d’aquest procés, l’alumnat desenvolupa un prototip jugable i amb mesures d’accessibilitat funcionals, que es posa a disposició del públic en finalitzar el curs escolar. A tall d’exemple dels resultats obtinguts en aquestes dues edicions, podem destacar el videojoc Skellygun (curs 2023-24), publicat recentment a itch.io , i el videojoc A Non-Farming Game (curs 2022-23), que ja es troba al catàleg de videojocs accessibles de Ga11y, on comparteix espai amb videojocs AAA com The Last of Us o Fortnite i potents videojocs indies com Hades.
Playable vol demostrar que el videojoc pot ser un gran motor de canvi i una eina de socialització inclusiva. Perquè tenim clar que la roda de l’accessibilitat ja ha començat a girar i és imparable. Aquesta és la nostra petita contribució perquè segueixi el seu recorregut.
Jordi Mula i Marina Sanjuán són docents de l’Escola d’Art i Disseny Deià.