L’Institut Turó de Roquetes i la BML

Ja coneixíem la Barcelona Magic Line (BML) per mitjà de la professora Alícia Rodríguez, però no ens havíem engrescat a participar-hi ni com a centre ni a títol individual.

De la mà d’en Xinto Ferrer, del Centre de Recursos de Nou Barris, se’ns va presentar l’oportunitat de participar-hi des del nou marc que impulsava el Departament d’Ensenyament dins del que ara coneixem com a Comunitat i Servei. Semblava molt interessant i finalment vam decidir tirar el projecte endavant. Qui? L’Alícia Rodríguez, des del camp de l’Educació física, la Carol Vega, des de l’àmbit de l’Educació artística, i jo mateixa, la Lourdes Escobar, des de les Humanitats.

Requeríem voluntaris i caminadors i ràpidament vam posar fil a l’agulla. Teníem molts dubtes pel que feia als voluntaris. Hem de recordar que el nostre centre es troba al barri de Roquetes, al peu de Collserola, sota el turó de Roquetes. És un barri molt castigat per la crisi econòmica i molts dels nostres alumnes reben ajudes. Com reaccionarien ells davant d’una situació que requeria la seva participació altruista? Ràpidament vam sortir de dubtes: els nois i les noies es van animar molt i no van tenir cap dubte a col·laborar tant durant el seu temps al centre com en el seu temps lliure.
Vam formar un grup de voluntaris per cobrir el tram de la BML entre el castell de Torre Baró i la plaça de Karl Marx.
La nostra feina va ser fer la senyalització i, el dia de la prova, evitar pèrdues i aclarir confusions. Al castell de Torre Baró hi havia el primer punt de control, i els nostres alumnes posaven el segell al carnet dels participants per acreditar que havien passat per tots els turons.

BML_ins_turo_roquetesA més, vam participar-hi com a caminadors formant dos grups en el tram de 20 i 10 km.
La col·laboració va ser màxima, tant pel que fa als alumnes com respecte als professors i altres membres de la comunitat educativa.

Per presentar el projecte, vam engrescar a participar-hi negocis del barri en un esmorzar solidari per recaptar fons.
Durant els mesos previs, els alumnes, amb l’ajut de la Carol Vega i la Piedad Rodríguez (professional de les arts gràfiques), van dissenyar samarretes i xapes que es van posar a la venda i van aportar beneficis destinats al repte solidari. El Punt JIP també va participar en el procés. Els alumnes van visitar l’Associació de Veïns del barri. Es van organitzar, també, torneigs esportius solidaris i vam arribar a la xifra que ens havíem proposat, i fins i tot la vam sobrepassar (repte solidari).

La part, però, més destacada de tot el procés va ser quan els nois i les noies de l’institut escola van entrar en contacte amb dues associacions del barri ben destacades: el club d’atletisme de Nou Barris, secció per a l’esport adaptat, i ASENDI, associació per a la sensibilització envers la discapacitat a Nou Barris. Vam entendre que moltes són les maneres de fer esport i també diverses les formes de moure’s pel nostre entorn. Van quedar molt tocats davant de situacions que creien impossibles i van entendre conceptes com l’esforç, la perseverança, l’altruisme, l’empatia…

El mateix va passar amb la visualització d’alguns del 365 batecs que proposa la Fundació San Joan de Déu i la visita al nostre centre d’alguns del seus protagonistes. Van entendre on anirien a parar els seus esforços (repte solidari) i van quedar colpits per les paraules i les imatges que hi veien i sentien. Tota una lliçó!!!!

Enguany, atès l’èxit de l’edició de l’any passat, hem decidit participar-hi un altre cop, amb noves propostes pel que fa al repte solidari, amb ganes i molta il·lusió. La BML 2016 tornarà a tenir voluntaris i caminadors de l’Institut Escola Turó de Roquetes!!!!

Lourdes Escobar Zafrilla
Institut Escola Turó de Roquetes

Video de les imatges de l’Institut Escola Turó de Roquetes a la Magic Line

L’Institut Turó de Roquetes al web 365 Batecs
365_batecs_ins_roquetes