El camí escolar al Poblenou

El dissabte 31 d’octubre es va inaugurar la primera fase del Camí Escolar del Poblenou.
cami-escolar1cami-escolar2

Aquest va ser el primer pas per a la implantació de la Xarxa de Camins Escolars al barri del Poblenou, després de tres anys de treball per part de la Macrocomissió Camí Escolar. Aquesta comissió està integrada per 15 centres educatius del barri, tant públics com concertats, i diferents representants de l’administració local: el Districte de Sant Martí, l’Institut Municipal d’Educació i l’Àrea de Prevenció, Mobilitat i Seguretat i el Servei d’Educació Viària de la Guàrdia Urbana.

Un dissabte festiu
El darrer dissabte d’octubre a les 10.30 del matí, s’iniciava la rua, com una festa grossa, al CEIP Antoni Brusi. La cercavila va passar per les escoles Bogatell, Vila Olímpica i La Mar Xica, i va acabar al parc del Poblenou. Hi estàvem acompanyats pels capgrossos, els gegants i els dracs de les escoles i del Centre d’Imatgeria Festiva. Un cop al parc, hi hagué un parlament dels representants de tots els sectors implicats: les famílies, les escoles, els nois i les noies, un regidor de l’Ajuntament de Torí i els regidors de Mobilitat i d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. I a partir de les 12.30 hi va tenir lloc la festa d’animació, amb Pep Callao i els altres grups d’animació.
cami-escolar3cami-escolar4
Va ser un matí de dissabte ben aprofitat. Per mi, el més remarcable és el sentiment de barri i de comunitat que tothom va experimentar. La sensació d’anar pel carrer tots junts, de xerrar amb els nens i les nenes, amb les famílies i amb els companys d’altres centres, d’una manera distesa, va ser molt agradable. Aquesta mena d’actes afavoreixen la convivència als centres: quan més ens coneixem més ens entenem. Una colla de sisè es va animar a escriure un article que podeu trobar en la web de l’escola: http://www.xtec.cat/centres/a8033501/

Què és un ‘camí escolar’?
Segons la web de l’Ajuntament de Barcelona, un camí escolar“ és un itinerari flexible que permet el desplaçament a peu dels nens i les nenes i que s’escull entre els recorreguts que més sovint fa la majoria de l’alumnat. El camí escolar és una iniciativa més destinada a impulsar la recuperació de l’espai públic com a espai de relació i convivència, i com una manera innovadora i participativa de tractar l’educació per la mobilitat.” En aquest projecte compartit que té els nens i les nenes com a veritables protagonistes, també hi participen les escoles i el professorat, les famílies, l’administració municipal i els establiments comercials i les associacions del barri.

Camins escolars a Barcelona
cami-escolar5
CEIP Tàber (Eixample), Camí amic dels barris de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni, barri de la Bordeta (Sants-Montjuïc), CEIP Barcelona i CEIP Lavínia (Les Corts) i CEIP Ferran i Clua (Sant Andreu). Camí amic del Poblenou (Sant Martí), escoles Antoni Brusi, Bogatell, Vila Olímpica i l’Escola Bressol Municipal La Mar Xica.

Per a més informació: Web d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona

Marta Figueras
Escola Antoni Brusi