Conferència Internacional d’ISAAC a Barcelona

Tothom coneix el científic Stephen Hawking. El senyor Hawking pateix una malaltia degenerativa que es diu ELA, i que l’incapacita en l’àmbit motriu, fins i tot en la parla, ja que la musculatura facial tampoc no li funciona: no pot parlar. Entre les persones que pateixen discapacitats motrius n’hi ha moltes que no es poden comunicar amb la parla. En aquests casos, poden utilitzar el que s’anomena comunicació augmentativa i alternativa (CAA). La CAA ha fet grans progressos en els darrers anys gràcies a l’avenç tecnològic: ordinadors portàtils, veu sintetitzada de gran qualitat, etc. Així, persones com el senyor Hawking es poden comunicar amb els altres, dir-nos què pensen, què senten…

Stephen Hawking
Stephen Hawking

Les persones no ens podem mostrar als altres com a tals si no ens podem comunicar, necessitem l’expressió per a desenvolupar-nos com a persones, per a no ser objectes, sinó subjectes. Hi ha nois i noies que pateixen aquesta incapacitat comunicativa abans d’aprendre a escriure i llegir, i per això els sistemes de CAA que utilitzen estan basats en imatges, icones, pictogrames… que són molt més fàcils d’aprendre. No podem estar anys aprenent la lectura i l’escriptura per començar a comunicar-nos, la comunicació és necessària des d’edats molt primerenques, com sabeu.

L’associació internacional ISAAC (International Society for Augmentative and Alternative Communication) promou una conferència biennal arreu del món per tal que tots els professionals, els usuaris i les famílies tinguin l’oportunitat de compartir experiències, coneixements, estudis i recerca en relació amb la CAA.

Usuari CAA
Usuari CAA

Penseu que aquest tipus de comunicació és poc coneguda, a diferència d’altres sistemes de CAA, com ara el llenguatge de signes que fan servir les persones sordes, o el Braille, les persones cegues. Per aquest motiu és una gran notícia per a tota la comunitat educativa saber que al juliol de 2010 es farà la 14a Conferència Internacional d’ISAAC a Barcelona. És el primer cop que aquesta conferència passa per Espanya, per Catalunya, i qui sap quan es tornarà a donar aquesta oportunitat. Es preveu l’assistència d’unes 800 persones, de les quals 100 són usuaris i usuàries de sistemes de CAA avançats, com el del senyor Hawking.

L’acte inaugural del congrés serà obert a tothom, a l’auditori del Fòrum. La conferència inaugural la farà l’escriptor Màrius Serra, i després es farà un debat al voltant de la comunicació com a dret humà fonamental, que moderarà Mònica Terribas, periodista i directora general de Televisió de Catalunya.

Podeu trobar més informació del congrés a la web:
www.issac2010.org

Si voleu veure imatges de l’anterior congrés, us podeu descarregar un petit vídeo en:
http://www.esaac.org/video/isaac2008.flv

Si voleu saber més sobre la CAA i sobre ISAAC:
www.esaac.org
www.isaac-online.org

Animem a tothom que tingui interès o curiositat sobre la CAA a participar-hi!
Ànim!


 

Jordi Escoin
Copresident Comitè Organitzador ISAAC 2010
Director Centre Pont del Dragó