FER RIURE: UNA FUNCIÓ SOCIAL

Tota la vida m’ha costat entendre que el pallasso i el circ siguin des de sempre un referent en el món escolar, amb la mala premsa que tenim. A les escoles estan entestades a anomenar una classe «els pallassos» i a fer el final de curs sobre el tema «el circ». Bé, de fet m’agrada molt que això passi, i si m’ho permeteu us voldria oferir unes raons de per què es produeix aquest fet tan misteriós.

El pallasso és un element molt antic de la nostra societat, ja existia dos mil anys abans de Crist en la cort del faraó, on hi havia un pallasso anomenat Denga, i així ho reflecteix un quadre de pedra picada de la piràmide de Tebes a Egipte. El mateix ha passat en totes les societats antigues, com els indis nord-americans i les antigues cultures africanes. Podem afirmar que el pallasso acompanya els homes i dones del planeta des dels inicis. Si això és així és perquè el pallasso té una funció social: fer riure. I per a què serveix riure?… doncs per a moltes coses: genera endorfines… bla, bla, bla. Més fàcil, ens dóna qualitat de vida i ens fa perdre la por al que és desconegut, és una arma secreta que tenim els humans que la sabem utilitzar, i els que més en saben de tots són els nens i nenes de les classes dels pallassos: ells són els autèntics pallassos. Saben expressar els seus sentiments sense cap mena de vergonya, tot el que senten en el seu interior ho fan públic, passen del plor a la rialla en dècimes de segon, són els grans pallassos de la humanitat, als quals tots els éssers humans capaços de portar aquest nom amb dignitat retem tribut i homenatgem, i ens quedem embadalits en veure les seves reaccions.

Malauradament això, com tot, s’acaba i arriba un moment en què ens fem adults, ens adulterem, aprenem a dir mentides sense que se’ns noti i aquí perdem tota la nostra frescor, comencem jugant a mentir per acabar mentint a la persona més estimada. A partir d’aquest moment ja som fora de la classe dels pallassos i formem part del món adult, adulterat. Al món del circ, que també té uns orígens molt llunyans, li passa una mica el mateix, és una de les arts més útils i més incompreses en el món de la pedagogia tot i la seva meravellosa aportació. Si us pica la curiositat podeu descobrir un món cercant a la xarxa paraules com Pep Inverno o IES Narcís Monturiol.

Tortell Poltrona