Junts editem un llibre solidari

El projecte de cooperació i intercanvi Junts Dibuixem i Cantem 2, entre escoles de Tànger i de Barcelona, ha permès que, un any més, totes dues cultures s’apropin a través de les arts plàstiques.

Portada llibre Junts dibuixem i cantem 2El resultat és un conjunt de cançons populars il·lustrades, cantades i transcrites en tres llengües per alumnes marroquins i catalans: els escolars d’un país han il·lustrat i han cantat les cançons de l’altre, i viceversa. Aquest projecte, que ha despertat la solidaritat i l’interès de mestres, professors i alumnes del Marroc i de Catalunya, ha comptat per segon any amb la participació de l’Escola d’Art del Treball de Barcelona.

Com a novetat, dues alumnes de 1r de batxillerat artístic de l’Escola d’Art del Treball van triar com a treball de recerca el projecte Junts Dibuixem i Cantem 2, dinamitzat i coordinat per Lluís Vallvé, des del Consorci d’Educació, i tutoritzat per mi.

Les dissenyadores treballant

Les alumnes Giulia Panieri i Aisha Ullah van veure en la iniciativa una oportunitat doble: fer recerca en l’àmbit del disseny gràfic i implicar-se en un projecte real d’intercanvi i cooperació amb altres escoles i ONG.

foto dissenyadores 3Els reptes de la Giulia i l’Aisha han passat per encaixar la seva tasca en la de tots els altres agents —escolars de Barcelona i de Tànger, ONG, mestres, el coordinador i la tutora— i comprendre l’abast del projecte —artístic, però també social, musical i de connexió entre cultures.

A l’hora de maquetar i fer el disseny gràfic del llibre, han hagut d’aprendre a treballar en equip i a buscar la informació necessària, conèixer en detall tots els passos fins a arribar a la impremta, i desenvolupar la tasca amb criteri, imaginació i un ús adequat dels programes de dibuix i edició gràfica.

Amb la presentació del llibre el passat dimarts 31 de maig a l’Auditori AXA, es va posar fi a la contribució de la Giulia i l’Aisha en un projecte que ha acostat, una mica més, les dues ribes del Mediterrani.