Menjador solidari

Cada dilluns al migdia, al llarg del curs, un grup de nois i noies de l’Escola Jeroni de Moragas d’educació especial aprofita la seva estona de descans per desplaçar-se amb furgoneta fins a l’Escola Zürich, situada a vuit-cents metres de la seva, per recollir el menjar excedent del dia i transportar-lo al menjador social proper Pa de Sant Oleguer de la parròquia de Santa Maria Reina.

menjador_solidari_jeroni_moragasÉs una activitat voluntària que no dura més de vint minuts i que encanta a l’alumnat. A més de tenir un fort component solidari en moments difícils com els actuals, per a ells té un valor afegit molt important: «Estan acostumats a rebre ajuda dels altres i aquesta activitat els genera un augment d’autoestima molt potent amb la qual constaten que poden ajudar els altres. S’adonen que poden actuar per modificar l’actualitat en positiu», explica Jordi Lobo, el tutor del programa. «Els genera benestar emocional i els proporciona la constatació de les seves capacitats, i a més, aporta aspectes d’integració a la comunitat, reforça l’autonomia personal i les relacions interpersonals.»

Jordi Lobo explica que el projecte va sorgir de la demanda d’ajut de l’Associació de Veïns del Sector Nord de Pedralbes per al menjador social de la parròquia de Santa Maria Reina, que en poc temps havia passat d’atendre unes 30 persones diàries, la majoria indigents, a rebre’n 130 o 140, entre les quals hi havia famílies senceres. «Vam pensar que a la zona hi devia haver moltes escoles on sobrava el menjar i se’ns va ocórrer fer de pont entre dues necessitats: entre les escoles a les quals sobra menjar i la gent a qui en falta… No podia ser que a menys de cinc-cents metres hi hagués gent que no té menjar i gent a qui en sobra!»

El programa pedagògic «Menjador solidari» es va poder tirar endavant gràcies a diverses gestions i a la complicitat de l’Escola Zürich; i, sobretot, al grup d’alumnes amb discapacitat intel·lectual de Transició a la Vida Adulta del centre que s’hi han abocat: l’Adrià, la Richauri, l’Estel, en Soufian, la Mireia, en Carlos, la Paula i la Celeste. El curs vinent esperen poder ampliar l’activitat a altres dies de la setmana i incorporar una segona escola al projecte. La seva il·lusió és, a més, que aquesta iniciativa s’estengui com un taca d’oli a altres centres…

Foto: Ramon Boadella. Jordi Lobo, tutor del programa, recull el premi del Parlament acompanyat d'un alumne.
Foto: Ramon Boadella. Jordi Lobo, tutor del programa, recull el premi del Parlament acompanyat d'un alumne.

De moment tenen la satisfacció d’haver guanyat el Premi Conviure del Parlament de Catalunya d’aquest curs 2012-2013, que han compartit amb l’Institut Flos i Calcat i l’Escola Castell d’Òdena. Amb la quantitat del premi, mil euros, diuen que compraran part d’una furgoneta nova per poder continuar fent la seva tasca solidària…

http://www.parroquiadepedralbes.com/el-pa-de-sant-oleguer

Enllaç amb el web de l’escola