Codis QR per conèixer el recinte de l’Escola Industrial

El CFA Palau de Mar està situat en un indret històric del barri de l’Eixample de Barcelona: el recinte de l’Escola Industrial de Barcelona, seu de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Batlló.

No obstant això, la majoria de veïns de la zona i d’usuaris del recinte no coneixen gaire la història i els usos actuals i passats d’aquest espai.

D’aquest context parteix una proposta didàctica duta a terme amb els estudiants de COMPETIC 3 durant el curs 2012 i 2013, que va consistir en la recopilació d’informació sobre el recinte, la creació d’un web per recollir tota aquesta informació i l’elaboració d’un seguit d’audioguies sobre diferents aspectes relacionats amb la seva història.

recinte_escola_industrial

El treball de recopilació de la informació i de creació de continguts es va dur a terme en grups de quatre persones, cada un dels quals va treballar un dels aspectes següents: família Batlló, arquitectes, història de l’Escola Industrial, edificis, usos històrics i usos actuals.

Si bé es pot arribar a tota aquesta informació a través del web del projecte, es va voler anar més enllà i treballar amb els estudiants diferents maneres d’accedir-hi des del mateix recinte, mitjançant dispositius mòbils, com ara telèfons intel•ligents (smartphones) i tauletes.

D’aquesta manera, cada grup de treball es va encarregar de la creació de codis QR que enllacen amb els podcasts de les diferents audioguies i amb els diversos apartats del web del projecte.

Aquests codis QR es van incloure en una petita publicació juntament amb més informació sobre el recinte.

Igualment es va procedir a la geolocalització tant de les audioguies com de la resta de la informació mitjançant l’aplicació espiRA, un projecte de realitat augmentada per a l’educació.

Per accedir a aquesta informació amb un dispositiu mòbil, cal tenir instal•lada l’aplicació gratuïta Layar. Aquesta aplicació utilitza les eines que incorporen els dispositius mòbils actuals (càmera, brúixola, GPS, etc.) per detectar la posició geogràfica del telèfon mòbil o tauleta i sobreposar capes d’informació virtual a allò que està veient l’usuari a través de la càmera del dispositiu.

Per tal d’accedir als recursos elaborats pels estudiants del CFA Palau de Mar mitjançant tècniques de realitat augmentada, només cal tenir un dispositiu mòbil amb connexió a Internet, descarregar l’aplicació Layar, accedir a la capa espiRA amb el cercador de l’aplicació, i ja podreu gaudir d’una agradable passejada pel recinte de l’Escola Industrial tot escoltant les audioguies que els estudiants han preparat.

Joan Padrós
Director del CFA Palau de Mar

Enllaços:

Web de CFA Palau de Mar

Web del projecte

Vídeo dels estudiants