Sortim de l’aula, mirem els barris

L’Institut Roger de Flor és un centre de secundària situat al barri de la Trinitat Nova. Per la ubicació i perquè som un centre petit, entenem que el nostre projecte educatiu pot i ha d’anar més enllà de l’estricta tasca acadèmica que duem a terme a l’aula. Creiem que és necessari tirar endavant un projecte educatiu que estigui articulat amb la vida del barri i amb el seu teixit associatiu, i que, mitjançant sortides i activitats extraescolars, faci conèixer a l’alumnat l’oferta cultural i els equipaments de la ciutat i els ofereixi nous estímuls de cultura i lleure.

A pocs metres tenim l’Escola Sant Jordi i, una mica més enllà, l’Escola Sant Josep Oriol. Aquests tres centres hauríem de formar un eix educatiu de continuïtat que plantegés com a procés natural el pas de l’etapa de primària a secundària dins el mateix barri. Amb aquesta finalitat, el curs 2012-2013 el Consorci de Barcelona va impulsar una taula de treball amb el nom de Xarxa Escolar de la Trinitat Nova.

Una de les iniciatives que vam decidir impulsar des de l’Institut, com a forma de treball conjunt entre les diferents etapes i centres, va ser un concurs escolar de fotografia, que l’any passat vam vincular a una temàtica urbana amb el títol: «La Trinitat Nova: per què m’agrada el meu barri?» Hi participava tot l’alumnat de sisè de les dues escoles i el de primer d’ESO, organitzats per equips, amb representants, tots ells, dels tres centres.

Es van programar, al llarg d’un mes, un seguit d’activitats a l’entorn del concurs: es va organitzar una sessió tècnica d’introducció a la fotografia, una sortida per fer les fotos, una trobada per seleccionar-ne una i triar-ne el títol i, tot plegat, va culminar en la inauguració de l’exposició de totes les fotografies seleccionades i amb un acte de lliurament de premis, que va tenir lloc durant la Jornada de Portes Obertes de l’Institut.

140128_ins_roger_flor_009_igimenez_
Foto: Ivan Giménez

El resultat de la iniciativa va ser molt positiu, i així ho van valorar tant els alumnes, entre els quals l’activitat va despertar molt d’interès i expectació, com tot el professorat i les parts implicades. Les fotografies ens van mostrar un barri en evolució, amb un patrimoni arquitectònic i de natura ignorat per molts de nosaltres. La impressió final que ens en va quedar, doncs, és que aquests alumnes, amb una mirada fresca, van ser capaços d’ensenyar-nos, als qui trepitgem el barri cada dia, una realitat diferent, una realitat millor.

Aquest any hem organitzat la segona edició del concurs amb voluntat de fer-lo, des d’una línia pedagògica, més interdisciplinari. El títol d’enguany és «La Trinitat Nova: una mirada als nostres arbres», i l’objectiu ha estat fer conèixer el patrimoni natural d’arbres i arbustos que es poden observar als carrers i parcs del barri.

Per això, hi han col•laborat també Joan Catafal, tècnic jardiner, i Alberto Sanagustín, tots dos uns apassionats de la natura que fa anys que duen a terme una tasca de recuperació i classificació de l’arbrat del barri de la Prosperitat, i que ens han dissenyat un itinerari de quinze espècies d’arbres i arbustos especialment per al concurs i centrat en la Trinitat Nova.

N’han estat el resultat unes fotografies sorprenents i molt creatives, amb uns títols divertits i poètics, que ens han confirmat el valor d’aquesta iniciativa i la voluntat de continuar-la, amb entusiasme, els anys vinents.

Carme Salinas

Coordinadora pedagògica de l’Institut Roger de Flor