Parlem anglès al museu

Entrevista amb Anna Vigetti, fundadora del projecte English at the Museum.

Activitats en anglès als museus de Barcelona per a primària i ESO: aquesta és la proposta d’English at the Museum, un nou projecte educatiu engegat aquest curs 2014-2015. En parlem amb Anna Vigetti, fundadora del projecte, gestora cultural i professora d’anglès.

Per què l’anglès al museu?
Un museu és un entorn estimulant, ple d’objectes i idees fascinants, i això dóna molts arguments per a la conversa. Fer activitats en anglès als museus vol dir treure aquesta llengua de l’aula i portar-la a la vida real: ajudar els alumnes a veure-la no només com una assignatura, sinó com una eina per reflexionar i comunicar. I per als mestres és una ocasió per observar com s’enfronten els seus alumnes a un nou repte comunicatiu.

foto1Amb quins museus treballeu i quina ha estat la resposta de les escoles?
Aquest primer curs hem activat dos programes: Art Detectives a la Fundació Antoni Tàpies (primària) i My Miró a la Fundació Joan Miró (primària i primer cicle d’ESO). Estem molt contentes de treballar amb col·leccions tan estimulants i de la resposta que estem rebent; valorem molt els suggeriments dels mestres. Els alumnes hi participen i s’ho passen bé, i això és fonamental. Un mestre es va sorprendre perquè un nen que a classe era quiet havia participat molt durant l’activitat. Un altre dia, al final del recorregut, una nena em va dir que no volia marxar. Aquest feedback ens motiva molt!

En què consisteixen les activitats?
Són recorreguts lúdics de 50-60 minuts pel museu, adaptats al nivell del grup. Cal destacar que no es tracta simplement de visites guiades en anglès. Tenim dos objectius principals. D’una banda, volem que els infants posin en pràctica l’anglès que aprenen a l’escola: que puguin parlar, no només escoltar. L’altre objectiu és que s’apropin a Tàpies o a Miró amb curiositat i que se sentin prou còmodes per fer-ne les seves pròpies interpretacions, a través d’associacions amb les emocions, els cinc sentits o la vida quotidiana. Compartir idees i experiències potencia l’aprenentatge i el sentit crític. Volem que s’emportin una experiència positiva del museu i que el considerin una font d’inspiració.

Pots explicar-nos alguna anècdota curiosa?
Durant les activitats, les educadores parlem només en anglès, i em fa gràcia que sovint algun nen o nena la primera cosa que em pregunta és si parlo català o castellà, i les cares que fan quan els responc que no. Però, com que saben que no hi ha alternativa, agafen confiança i es tiren a la piscina!

Les activitats d’English at the Museum es poden reservar durant tot el curs escolar. En trobareu tota la informació pràctica i el preu dels cursos al web.