Contes per parlar de la mort del pare o de la mare

El camí d’en Dan i El camí de la Lua.

La mort del pare o de la mare és un dels fets més dolorosos en la vida d’un infant. En aquest moment, la família i la comunitat educativa tenen un paper fonamental a l’hora d’assegurar el seu benestar integral.

Per protegir els infants i, des de l’amor, els familiars i educadors sovint eviten parlar de la mort de la persona estimada i dels canvis que aquesta experiència comporta a tots els àmbits. Però cal tenir clar que el silenci, lluny de protegir els nens del patiment, l’accentua: saben que alguna cosa greu passa i el fet de no poder-ho compartir els pot fer sentir exclosos i incompresos.

Cal trobar espais per compartir aquest moment amb els infants, per acompanyar-los en el camí de l’adaptació a la nova realitat, i això es pot aconseguir dins d’una relació de confiança, de diàleg i d’intercanvi, tant en la família com en l’àmbit social.

Des de la participació i el treball d’entitats dedicades a l’acompanyament del dol, hem vist la importància de disposar de recursos perquè els infants puguin expressar‐se i, alhora, que familiars i educadors tinguin una eina per parlar i compartir les emocions pròpies del procés de dol.

contes[1]Així, un equip de quatre persones vam promoure la publicació de dos contes que parlen del procés de dol dels protagonistes. La iniciativa es va fer realitat el novembre passat, i va ser possible gràcies a una campanya de Verkami que tenia com a objectiu final distribuir gratuïtament 2.000 exemplars a famílies i entitats de suport al dol, centres sanitaris, escoles.

Durant aquest any es distribuiran a totes les biblioteques públiques de Catalunya.

Si hi teniu interès, us en podeu descarregar les versions en PDF.

Tenim a disposició exemplars impresos a AVES, entitat dedicada al suport al dol.
Per a més informació, podeu consultar la web.

Neus Ballesteros i Ewa Sitko,
Pedagogues

Art i absència_AVES: Recursos, formació i activitats per a la gestió de les pèrdues i el dol a disposició de la comunitat educativa.