L’Èxit Estiu es fa gran i es consolida

En aquest calorós mes de juliol del 2015, el programa Èxit Estiu del Consorci d’Educació ha arribat a la tercera edició amb molt bons resultats i la consolidació del seu model d’organització i funcionament. Enguany hi han participat prop de 2.000 estudiants d’una cinquantena d’instituts públics de la ciutat.

DSC_0025_defPer fer una mica de balanç, el darrer dia del programa ens vam acostar a l’Institut Lluís Vives, un dels centres que aquest mes han tingut les aules obertes durant tres setmanes per participar en aquest programa que dóna suport a l’alumnat de secundària amb assignatures suspeses al juny per preparar els exàmens de setembre.

D’entrada, el director de l’Institut Lluís Vives, Agustí Rubio, va fer una bona valoració del programa. Ens va explicar que, de fet, el seu centre ja fa anys que fa reforç escolar, i abans de la implantació de l’Èxit Estiu eren els mateixos alumnes de segon batxillerat els qui ajudaven els seus companys de secundària… L’Agustí creu que és un recurs molt útil: «En el nostre cas», explica, «fem una selecció molt acurada de l’alumnat que hi participa. Ha de ser sobretot responsable, amb poques assignatures i moltes possibilitats d’èxit i d’aprovar, que sapiguem que ho aprofitarà».

En ple mes de juliol, l’alumnat de l’Èxit Estiu es barrejava als passadissos amb el professorat que tancava el curs, i l’institut semblava estar en plena activitat. El Cristian i el Carlos, alumnes de primer i segon d’ESO, respectivament, ens van explicar que el programa els ha anat molt bé per preparar-se els exàmens i estudiar: «Sobretot ens ha ajudat molt a aclarir coses que no enteníem.» Tots dos estan convençuts que aprovaran al setembre i que el suport dels amics grans els haurà estat de molta utilitat.

Vam parlar amb Alexis Jiménez, coordinador de zona d’aquest centre, i Mireya Matz, amiga gran als instituts Lluís Vives i Les Corts en aquesta edició del programa. Juntament amb el model d’organització i funcionament del programa, la figura de l’amic o amiga gran és un dels elements clau dels bons resultats de l’Èxit Estiu.

 

Mireya Matz, amiga gran als instituts Lluís Vives i Les Corts

150706_exit_estiu_2015_ins_lluis_vives_DSC_0033_defL’alumnat continua venint tan motivat com els altres anys?
Depèn. Darrere dels suspensos sovint hi ha situacions personals o familiars complexes. I la motivació varia segons el noi o noia…, i el dia. És veritat que en general arriben al juliol una mica cansats de tot el curs. Nosaltres els intentem motivar, i la nostra manera de treballar hi ajuda molt. El primer dia prenem nota de les assignatures que han suspès i dels motius, i ells ens diuen a què es comprometen. A partir d’aquí, programem la feina setmana a setmana, especificant-hi què han de fer dia a dia, amb un pla de treball individualitzat per a cada alumne. L’últim dia, el 17 de juliol, planifiquem la feina que han de fer la resta de l’estiu i refermem el seu compromís de treball. L’1 i el 2 de setembre ens trobarem de nou per veure com han treballat i si han complert el seu compromís, i n’informarem els seus professors.

Creus que els ha costat adquirir aquest compromís?
Els amics i amigues grans establim un vincle de tu a tu amb els alumnes que ajuda molt a l’hora de treballar. Per donar-los suport, funcionem com un amic, i en això rau bona part de l’èxit del programa. A més, els crea l’obligació de treballar i fer els deures.
Com us coordineu amb els tutors i els centres?
Tenim molt suport dels centres, que estan molt implicats en el programa. En alguns casos, com l’Institut Les Corts, tenim una reunió prèvia amb el professorat que ens aporta informació sobre l’alumnat. En altres casos, ens veiem amb el/la cap d’estudis i el director o directora. A cada centre el funcionament és diferent en tots els sentits… Aquí a l’Institut Lluís Vives, per exemple, en el cas dels dossiers d’activitats, l’alumnat treballa més amb l’ordinador que en altres centres.

 

Alexis Jiménez, referent del programa Èxit Estiu i coordinador de zona d’aquest centre

alexis_DSC_0198Ara que el programa ja té tres anys és un bon moment per fer balanç…
Sí. Hem vist que el model funciona. Els centres educatius estan contents i s’hi han implicat molt. Els alumnes aproven i estan motivats, i han vist que és una eina molt útil. Les persones de referència dels instituts cada vegada entenen més què s’espera d’ells, i és més fàcil i àgil tot el funcionament.
També s’hi han anat introduint millores. Aquest any, per exemple, hem demanat menys responsabilitats als centres en el moment del tancament del curs, ja que tenen molta feina. De manera que la informació prèvia que obteníem de l’alumnat l’hem assumida nosaltres amb una graella inicial que es completa a través del Saga al setembre.

I l’alumnat?
El perfil de l’alumnat cada vegada és més adequat. En la majoria de centres els alumnes tenen dues o tres assignatures suspeses com a màxim, i tenen més possibilitats de promocionar i passar al curs següent amb tot aprovat. Abans l’alumnat tenia moltes més assignatures suspeses.
En aquest sentit, s’ha consolidat el model de funcionament, planificació i programació de l’estudi. Aquest any hem continuat utilitzant la graella de la feina feta i la feina pendent que vam introduir l’any passat. És un radiografia útil per veure com s’han aprofitat aquestes tres setmanes, quin volum de feina s’ha fet i la feina que queda pendent. I també li va bé a l’alumne perquè el motiva.

I com ha estat la implicació de les famílies?
Segons els centres. Hi ha famílies que han donat massa poder o autoritat a l’alumnat de manera que si s’adorm o s’avorreix ja no ve. Ara a l’estiu no hi ha el tutor per fer el seguiment individualitzat que es fa durant el curs. Tot i això, hi ha famílies que coneixen el recurs i l’aprofiten, i que ens mostren el seu respecte i agraïment.

D’altra banda, aquest any hem millorat l’organització amb el tema dels esports. S’ha incorporat la figura d’un amic gran de referència en esports que ha fet d’intermediari entre l’equip d’amics grans del centre i el de monitors d’esports. També ha millorat la selecció d’aquests monitors, i s’ha notat més planificació i programació de feines. Tot i això, cal dir que la calor també ha fet baixar la participació en aquesta part del programa, sobretot als instituts amb patis sense espais d’ombra. I aquest descens també s’ha notat en el que cas de l’alumnat que segueix el ramadà, és clar…
L’assistència de l’alumnat ha continuat sent un èxit. L’Èxit Estiu té un objectiu molt clar: aprovar al setembre. I els alumnes saben que fent el dossier i aprovant l’examen, aproven l’assignatura. I que tenen el suport de l’amic gran.