No t’aturis

Fa un any i mig gairebé, a finals del curs 2013-2014, vaig tenir la sort de conèixer una colla de nois i noies de l’Institut Milà i Fontanals, al Raval de Barcelona.

Hi vam anar a fer un càsting per poder triar els que serien els protagonistes del documental No t’aturis, que s’estrenarà el 2016 a TV3. Vam triar aquest institut perquè participen en el programa Cinema en curs, i això sempre és garantia que es tracta d’un centre amb sensibilitat per les arts i el cinema.

Ens esperàvem trobar una colla d’adolescents passotes i impertinents, cansats de la vida ja abans de ser adults. Però ens vam trobar un panorama ben diferent: nois i noies molt interessants, amables, molt intel·ligents i amb un sentit de la responsabilitat que jo personalment no vaig desenvolupar fins ben entrada l’edat adulta. Tenen més dificultats que molts dels nois de la seva edat, és cert, però han trobat la manera de convertir les mancances del seu entorn en virtuts i aprofitar tots els recursos que tenen a l’abast per perseguir els seus somnis.

Noaturis_Marese_PiscinaDurant tot el curs 2014-2015 ens han estat explicant regularment les seves experiències, les seves emocions i els seus canvis, per poder elaborar el guió del documental. És un guió que parla del final de l’adolescència, de l’educació com a única garantia de progrés social, de l’abandonament escolar, de la resiliència i, sobretot, de somnis, que de vegades es fan realitat i de vegades no.

L’objectiu sempre ha estat fer visible la realitat d’aquest col·lectiu: adolescents a punt de deixar de ser-ho, que s’ho juguen tot a una sola carta, la nota de tall.

I mentre fèiem tot aquest procés, també ens adonàvem que estàvem explicant moltes altres coses: com l’esforç que fan els tutors perquè tots els seus alumnes arribin al màxim de les seves capacitats, la importància de l’entorn familiar en el camí de l’èxit personal i acadèmic, i també que està bé equivocar-se i tenir dubtes. Perquè l’adolescència i la joventut només es viuen una vegada i duren molt poc. També és important enamorar-se, fer amics i passar-s’ho bé.

El documental encara no està acabat. Actualment ja l’estem editant i hem engegat una campanya de Verkami amb dos objectius: finançar part dels costos de la producció, i començar a distribuir el documental entre la comunitat educativa, que és on creiem que serà més útil.

Us convido que mireu el tràiler i, si us engresca el projecte, que hi doneu suport adquirint algunes de les recompenses que hem preparat: lots de DVD amb extres, projeccions del documental amb xerrada amb la directora i els protagonistes al vostre centre, entre d’altres.

El nostre propòsit és que vegi el documental com més gent millor, que serveixi d’inspiració a mestres, pares i alumnes, i que ofereixi als educadors una visió més propera de com viuen els seus alumnes aquest moment tan clau de la seva vida.

Aïda Torrent és la directora del documental No t’aturis

Enllaç al TRÀILER
Enllaç a VERKAMI