No t’aturis: un cant a la vida del Raval

Des del 15 d’octubre passat, que es va estrenar al Canal 33 i va tenir 11.000 espectadors, el documental dirigit per Aïda Torrent No t’aturis es pot veure a la carta al web de TV3. Aquest documental ens mostra la vida d’un grup de nois i noies que el curs 2014-2015 estudiaven segon de batxillerat a l’Institut Milà i Fontanals.
Durant el curs escolar, la càmera va seguir de molt de prop les seves vides per mostrar-nos les il·lusions, els reptes i les dificultats que tenien en un moment decisiu per a ells i en un entorn com el del barri del Raval de Barcelona.

Amb molt de respecte i sensibilitat, el documental ens introdueix dins de la vida familiar i acadèmica dels quatre adolescents protagonistes: la Jessica, el Tajin, el Miquel i la Marese. La Jessica, d’origen colombià, vol ser veterinària, però no té una mitjana prou alta de batxillerat, i com que té una relació conflictiva amb la seva mare, a mig curs decideix marxar a Colòmbia amb la seva àvia. El Tajin, de Bangla Desh, només fa dos anys que ha arribat a Barcelona i té dificultats amb el català i el castellà. El Miquel és un bon estudiant que ve d’una família amb pocs recursos i que necessita aconseguir matrícula d’honor. La Marese, d’origen filipí, a qui li agrada molt la moda, es troba amb tantes dificultats durant el curs que es planteja abandonar. El títol del documental prové justament d’una conversa que la Marese té amb la seva mare, que dóna un alt valor a l’educació com a eina de transformació personal i social i li demana que no s’aturi, que no abandoni.

notaturis_estrena_filmoteca
La directora i el productor, acompanyats d’alguns dels protagonistes en l’estrena del passat 2 d’octubre.

Coproduït per Televisió de Catalunya, el documental es va estrenar el 2 d’octubre a la Filmoteca de Catalunya, amb la presència de la seva directora, Aïda Torrent; el productor, Albert Baquero, i alguns dels seus protagonistes. Van acompanyar-los a l’acte el psicòleg i educador Jaume Funes i la presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Francina Martí. I també hi van ser presents Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, i Jordi Ambròs, cap de coproduccions documentals de TV3.

A l’estrena, Jordi Ambròs va explicar que Aïda Torrent i el seu equip els van convèncer «amb les primeres mostres del que volien fer i com ho volien fer». «No t’aturis és un documentalisme net i natural, amb un repte narratiu molt important. Creiem que valia la pena». D’altra banda, Jaume Funes va afirmar: «El documental és un cant a la vida del Raval. Aquests nois i noies han d’assumir que són d’allà. Viuen en un entorn familiar i econòmic que sovint limita les seves oportunitats, i el futur que els neguen no els pot condicionar el futur».

Aïda Torrent, que va reconèixer que al principi «estaven molt equivocats» respecte de la realitat que creien que trobarien en un institut del Raval, va explicar que el punt de partida del documental va ser un càsting que es va fer al centre a tots els nois i noies disposats a participar-hi. «Al final hi han acabat participant tots, tot i que alguns d’ells, per les seves històries personals, s’han convertit en els seus protagonistes».

La directora va destacar que el documental «és un bon exemple de filmar una vida en la qual no saps què passarà» i els alumnes han participat molt en el guió: «Anaven passant coses i ens les anaven explicant». A l’estrena es va fer evident que la directora ha establert una relació molt especial amb tots ells, i que la seva implicació en el documental ha estat una experiència decisiva en les seves vides. La Jessica, per exemple, que va acabar el batxillerat a Colòmbia i ara vol fer administració i direcció d’empreses, ha tornat aquest curs a Barcelona. Assegura que la directora la va ajudar molt i que li ha fet «canviar la manera de veure les coses».

Igual que el Tajin, que també ha acabat batxillerat, i va explicar que treballa i està fent un cicle formatiu de formació professional. Al principi no estava gaire convençut de participar en el documental i ara assegura que n’està molt content: «Ha estat una oportunitat de presentar la situació de gent com jo. He de donar les gràcies a l’Aïda i l’Albert».
Pel que fa a la resta de protagonistes, dos anys després també han seguit el seu camí amb èxit. El Miquel està estudiant a la universitat segon d’Història i la Marese acaba de començar disseny gràfic a l’Escola Universitària Elisava. I dues companyes de classe d’ells que surten al documental, la Rachida i la Mariam, estan estudiant educació infantil.

Més enllà d’un documental, No t’aturis vol ser una eina didàctica en entorns docents que estimuli el debat i la participació dels joves. Un recurs audiovisual per parlar a l’aula dels canvis, els reptes i les oportunitats dels últims cursos d’institut.