El món educatiu celebra una setmana d’accions pel dret a migrar

Del 10 al 18 de desembre més d’una vuitantena d’escoles, instituts, entitats i associacions celebren un centenar d’accions educatives pel dret a migrar i fer visible la feina que s’està fent en el món educatiu per promoure l’apoderament ciutadà d’infants i joves, contribuir en la tasca d’incidència social i mediàtica i apel·lar a la responsabilitat dels governs envers les persones amb dret a refugi.

La Setmana està impulsada per la Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades i totes les activitats que s’hi realitzen es publiquen al blog Obrim Fronteres.

La Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades aglutina centres, entitats i persones del món educatiu i associatiu i considera urgent sumar esforços per aturar aquesta crisi humanitària i abordar les seves causes profundes. És un espai de nova creació que representa un punt de trobada, cura i reflexió de la comunitat educativa per compartir materials, recursos i experiències educatives que permetin superar la situació de bloqueig actual en relació a la crisi ètica sobre les fronteres i demanar el respecte als drets humans de tothom i en especial de la dignitat de les persones que migren.

L’organització de la Setmana d’Accions Educatives pel Dret a Migrar és una de les primeres accions d’aquesta Xarxa, a la qual ja s’hi han adherit més de 70 escoles, instituts, entitats i associacions.

czys0naw8aaw4-_La celebració d’aquesta setmana es va iniciar el passat dissabte, 10 de desembre, amb el Dia Internacional dels Drets Humans, amb una jornada a la plaça Universitat en el marc de la qual les entitats que treballen en l’àmbit de la migració van realitzar diversos tallers i activitats per conscienciar a la ciutadania.

  • Dilluns 12/12/2016 Dia de visibilització: penjada de pancartes de la Setmana a les entrades dels centres educatius i les entitats, i banderoles a l’interior per donar visibilitat a la setmana d’accions educatives. Alguns actes públics per a aquest dia, els trobes aquí
  • Dimarts 13/12/2016 Dia artístic: activitats creatives als centres i entitats entorn al tema del refugi (instal·lacions, concerts, xerrades, mostra de dibuixos, arbre dels desitjos, etc.) en format obert i participatiu a la seva comunitat. Alguns actes públics per a aquest dia, els trobes aquí
  • Dimecres 14/12/2016 Dia del mar: mosaic. Samarretes i cartolines de color blau simbolitzant el mar Mediterrani per realitzar un mosaic al pati o al carrer que denunciï l’actual situació de les persones que es veuen forçades a migrar. Alguns actes públics per a aquest dia, els trobes aquí
  • Dijous 15/12/2016 Dia de trobada: actes al carrer per donar visibilitat al treball en xarxa dels diferents centres/entitats. Actes oberta a tothom a places i altres espais dels barris amb l’objectiu de denunciar conjuntament la situació actual. Alguns actes públics per a aquest dia, els trobes aquí
  • Divendres 16/12/2016 Dia de l’homenatge: un minut de silenci en homenatge i record a les persones que buscant una vida millor han perdut la vida i per totes les víctimes de la guerra, les condicions d’empobriment i de vulneració de drets. Lectura del poema ‘Podries’ de Joana Raspall i el manifest de la Setmana educativa. Alguns actes públics per a aquest dia, els trobes aquí
  • Dissabte 17/12 i Diumenge 18/12 Dia internacional del migrant. Actes de barri com a cloenda de la Setmana i commemorant el Dia internacional del migrant (diumenge 18).

 

Com s’hi pot col·laborar
La xarxa fa una proposta flexible que permet diferents opcions de col·laboració. Algunes de les accions proposades consisteixen en penjar una pancarta als centres, la realització d’un o la lectura de poemes o cartes.  També és un bon moment de fer visible el treball de molts centres i entitats que ja realitzen accions educatives al llarg del curs o de difondre les activitats programades pel 2017.

Per aquest motiu la Xarxa demana també que es faci difusió de les accions realitzades i/o programades de la següent manera:

  • Enviar les fotografies, cròniques, videos, etc. a l’adreça xarxa.obrim.fronteres@gmail.com i s’anirant publicant els diferents materials rebuts
  • Comunicar les accions a les xarxes socials aprofitant els hashtags de la Setmana: #EducacióiRefugi i #VolemAcollir
    Seguir i reenviar (RT) els missatges del perfil de la Xarxa en Twitter: @obrimfronteres_

Es pot consultar el dossier informatiu on es troben els detalls de la proposta i de quina manera s’hi pot participar.

La Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades està treballant amb diverses organitzacions i entitats i per aquest motiu les activitats de la Setmana d’Accions Educatives pel Dret a Migrar també s’inclouen dins de la campanya d’accions de Casa Nostra, Casa Vostra.

 

obrimfronteres.wordpress.com

banner_setmana_refugiats