La Maker Faire Barcelona 2018 ens convida a conèixer la ciutat del futur

Els propers 16 i 17 de Juny  la cinquena edició de la Maker Faire Barcelona ofereix al Pavelló Italià de Fira Barcelona (10-19h) experiències, tallers, exposicions i presentacions i un programa de Converses a CaixaForum (16 de Juny de 12-18h). L’accés és gratuït i adreçat a totes les edats.

El programa ofereix més de cent propostes agrupades en àrees que identifiquen els grans desafiaments socials i econòmics que tenen avui les ciutats: alimentació, energia i mobilitat, manufactura avançada, educació i aprenentatge, medi ambient i salut i finalment, una àrea dedicada a l’Espai, fent costat a la celebració dels 25 anys de Sónar.

Els projectes i propostes de la Maker Faire Barcelona

Exposicions:

Mass Distribution of (almost) Anything, creada per l’IAAC i FabLab Barcelona mostra com noves formes de col·laboració i producció amb eines digitals estan ja configurant el món real; i

The Glass Room i el Data Detox Bar, de Tactical Tech i Mozilla, que repassa com la nostra vida a Internet es recolza en aplicacions i eines que, aparentment, obtenim de manera gratuïta, però, a quin preu?

A l’exterior del Pavelló Italià, Creactivity, un autobús-taller de l’Obra Social “la Caixa”, i el LEONARDOME del Museu de les Matemàtiques (MMACA) rebran als visitants.

Manufactura avançada:

L’àrea Flexible Factory presenta una autèntica comunitat de robots: InMoov, el primer robot de talla humana imprès en 3D, o Pepper, Nao i altres dels seus companys, robots humanoides procedents de l’Escola IMERIR i l’Squaregolab de Perpignan, o una sèrie de robots submarinistes desenvolupats per la UdiGitalEdu – Universitat de Girona.

Tota mena d’impressores 3D i altres eines digitals: 3D WORKHORSE, impressora  autònoma que explora les capacitats de l’industria 4.0 i l’automatització de processos, o tèxtils futuribles de fabricació digital aplicats a la moda, tèxtils weareble i un llarg, etc. de innovadores iniciatives.

Destaca també Plastic Smoothie un projecte accessible i creatiu amb l’objectiu de donar als residus plàstics una nova vida; o el Taller Esfèrica, que gestiona els residus plàstics per transformar-los en productes de llarga vida, utilitzant els mínims consums d’energia possibles.

Alimentació:

Hi conviuen projectes com OpenGrow que tracten des de com cultivar espirulina a casa, projectes sobre agricultura vertical urbana com el projecte danès Nextfoods, una solució agrícola completament automàtica que permet cultivar a casa verdures a petita o gran escala.

El projecte Fertilecity portarà una mostra real de cultiu hidropònic procedent de la coberta de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA- UAB).

I finalment el projecte ROMI (Robotics for Microfarms) que monitoritza amb robots les eines per conrear cultius mixtos en espais reduïts i de difícil gestió.

Medi ambient i salut:

Hi podrem trobar el projecte in3ator, una incubadora low cost per països en vies de desenvolupament, o el Light Sheet Microscope, un microscopi construït per l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) amb maons de LEGO.

L’Institut de Ciències de Materials de Barcelona ens descobrirà els secrets de medicaments que es poden transportar dins de nanocàpsules a través del nostre cos. I descobrirem Faircap, un filtre d’aigua imprès en 3D creat per l’economista peruà Mauricio Cordova, que pot revolucionar l’accés a l’aigua potable al món.

Energia i mobilitat:

El Centre de Visió per Computació de la UAB presenta CARLA, un simulador de conducció autònoma i​ el Laboratori de Microgravetat del Departament de Física Aplicada, (EETAC) de la UPC un sistema de captació d’energia solar i generació d’electricitat per sobreviure una nit a la Lluna. ( fins a 14 dies terrestres)

Educació i aprenentatge:

El programa de l’àre​a​ d’aprenentatge el conformen demos, instal·lacions interactives i tallers, en un  espai de descobriment, transversal i participatiu per a tothom. Entre ells destaquen el Taller d’esfèrica, en el que s’aprofiten residus plàstics per produir nous productes  o el de com dissenyar el pati d’escola més saludable que ens proposa l’Institut de Salut Global (IsGlobal)
​Programa de Tallers complet: https://barcelona.makerfaire.com/ca/tallers-2/

Espai:

La proposta se suma als 25 anys de Sónar amb la idea d’explorar vida intel·ligent a l’espai: Sónar Calling. De la mà de Tinkerers, “visitarem” un Laboratori de fabricació digital a l’Espai, i les tecnologies i materials que podrien utilitzar-se en la construcció de les bases lunars a la Lluna.

Converses a CaixaForum:

El programa de converses aquest any portarà a experts de tot el mon per discutir, en format conversa, temes com el programari i maquinari lliure, els robots, els drets digitals i la privacitat, el Pensament a llarg plaç i l’exploració espacial. Les converses connectaran a un expert global amb un expert local que està desenvolupant aquests temes a la ciutat de Barcelona. Hi participen grans noms, com ara Richard Stallman, fundador de la Free Software Fdn, Gael Langevin, creador del robot InMoov, Mitchell Baker​, Presidenta de Mozilla Foundation​ o Ariel Ekblaw, fundadora i responsable de la Iniciativa d’exploració espacial del MIT Media Lab, entre molts altres.
http://barcelona.makerfaire.com