Teixint fils d’emocions a l’Escola Ciutat Comtal

“La pau no és un concepte. És una creació des de les 9 del matí fins que acabes: la forma de relacionar-te, els silencis que fas a l’aula, com mires…”. Amb aquestes paraules, la creadora del projecte “Teixint fils d’emocions”, Neus Bartrolí, explica l’essència d’aquesta experiència que està donant eines al professorat, l’alumnat i les famílies de l’Escola Ciutat Comtal, a Nou Barris, per resoldre conflictes i construir relacions no violentes, fomentant la cooperació i la cultura de pau.

El passat 2 de novembre el programa Doc’s de Betevé va emetre un documental que mostra com és aquest projecte que va ser creat el 2010 per la Neus Bartrolí a l’Escola Sant Pau de Sant Pol de Mar i que ara la Universitat Autònoma de Barcelona ha impulsat a l’Escola Ciutat Comtal.

Com es pot veure al documental, el projecte ha millorat la convivència al centre i ha creat espais de diàleg i experimentació entre el professorat,  per empoderar-lo en l’ús d’una metodologia que, des de l’art, l’escolta i la transversalitat curricular li permet construir models de relacions, de comunicació i de formes d’organització no violentes a l’aula.

Dins el projecte “Teixint fils d’emocions” el professorat de l’escola ha rebut formació i s’han dut a terme activitats de sensibilització amb l’alumnat. Per fer-ho s’han utilitzat les arpilleres, una tècnica nascuda a Xile que es fa servir per teixir amb roba de desapareguts, una proposta que permet expressar als nens i nenes les seves emocions i explicar històries. Tot un procés en el qual es treballen tècniques i dinàmiques de cultura de pau, per reforçar l’autoestima, la confiança, la cohesió social, l’empatia, l’escolta….

Ho expliquen des de l’Escola de Cultura de pau de la Universitat Autònoma de Barcelona:“Per nosaltres la pau és construir relacions respectuoses i cooperatives i  estructures socials que siguin justes i equitatives”. Per això en el projecte es treballa “com comuniquem, com generar confiança, com conèixe’ns i reconèixe’ns des de l’estima i la diversitat, com cooperar…”.

El documental “Teixint fils d’emocions” es va emetre el dissabte 2 de novembre el programa Doc’s de Betevé i es pot veure a la carta: