Reading for Life, el nostre Erasmus+ dedicat al foment de la lectura

Durant dos cursos a l’Institut Consell de Cent participem al Reading for Life, un projecte internacional que ha estat becat pel Programa Erasmus+. En el marc del projecte fins al juny de 2021 realitzarem diversos viatges i activitats educatives al voltant del tema de la lectura i de la seva relació amb els valors de la tolerància, la no discriminació, la diversitat cultural, la convivència i la cultura de la pau.

Objectiu: fomentar l’interès per la lectura

El projecte Reading for Life es proposa aconseguir que tota la comunitat educativa s’interessi per la lectura i es preocupi per aquests valors, promovent l’intercanvi d’impressions literàries i culturals entre l’alumnat del centre i altres estudiants europeus. Junt amb el nostre institut participen en el projecte els centres educatius Agrupamento de Escolas de Idães (Felgueiras, Portugal), l’Osnovna Šola (Litija, Slovenia), la Hilstad Skole (Velfjord, Noruega) i el Liceul Tehnologic Octavian Goga (Jibou, Romania), que n’és el coordinador.

Durant dos cursos, cada trimestre un total de cinc alumnes del nostre institut, acompanyats de dos professors, faran un viatge per visitar un dels altres centres que participen en el projecte per conèixer personalment els “partners” amb els quals han estat treballant en línia i realitzar activitats relacionades amb la promoció de valors i de la lectura, estudiant un llibre específic escollit amb aquest objectiu. Aquest trimestre es tracta de la popular novel·la El noi del pijama de ratlles.

Al mes de novembre hem fet el primer viatge a Jibou (Transilvània, Romania), on ha tingut lloc la primera trobada internacional. Allà, durant una setmana cinc alumnes de cada institut membre han treballat conjuntament en immersió lingüística total en anglès, han fet turisme i han elaborat materials relacionats amb els valors que promou el projecte.

La realització d’aquestes activitats ajuda a fer visible la feina de promoció de valors i, en concret de la lectura, que sempre s’ha fet al Consell de Cent, amb tallers de teatre, celebracions i recitals de Sant Jordi, concursos literaris, activitats de lectura, pàgines web del centre on es recomanen llibres…

A més, la dotació de l’Erasmus+ ens permet millorar les nostres instal·lacions relacionades amb la difusió i la creació artística, com ara la biblioteca, el teatre i les sales de dibuix. També hem pensat en habilitar una sala de lectura amb diferents ambients que engresquin més els alumnes en l’objectiu del llegir per plaer, i renovar el fons bibliogràfic de la biblioteca amb la compra d’exemplars pertanyents a gèneres minoritaris a aquest tipus d’establiments, com ara la novel·la policíaca, l’assaig, els llibres de divulgació feminista, els còmics, les novel·les gràfiques, etc. Tot això amb l’objectiu de fomentar el gust per la lectura i dissuadir l’alumnat dels usos i els abusos de la tecnologia com a única eina per l’entreteniment i l’adquisició de coneixement.

Eva Garcia, coordinadora del projecte Erasmus+ a l’Institut Consell de Cent