Cinc escoles de la ciutat mostren murals de científiques catalanes pioneres

Amb motiu de la celebració de la Setmana de la Ciència, del 12 al 21 de novembre de 2021, el projecte “CientífiqArt: Murals de científiques catalanes” vol visibilitzar, valorar i reivindicar a les científiques catalanes pioneres al llarg de la història per apropar-les al públic amb murals dedicats a elles en parets exteriors de cinc escoles de la ciutat. Els murals van acompanyats d’una guia turísticocientífica que posa a l’abast de tothom la seva ubicació i  informació sobre les científiques.

Aquesta iniciativa està impulsada pel Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), ha impulsat aquest projecte “CientífiqArt: Murals de científiques catalanes” amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona.

Hi participen l’Escola Ferrer i Guàrdia, l’Institut Bernat Metge, el col·legi Maristes Sants-Les Corts, l’Escola Alexandre Galí i l’Escola Calderón de la Barca i les científiques protagonistes dels seus murals han estat escollides per l’alumnat amb l’ajuda del professorat, de manera que cadascuna d’elles té algun vincle amb el centre en el qual s’ha pintat.  També han preparat informació amb les seves biografies que s’inclouen en una guia turística que recull les ubicacions i fotografies d’aquests murals i es pot descarregar de forma gratuïta des d’un enllaç i des dels codis QR que hi ha a cada mural i que conviden els visitants a conèixer millor aquestes pioneres. També hi ha una versió en audioguia i informació de les parades de Bicing properes i de les rutes que es poden seguir en transport públic.

L’objectiu de “CientífiqArt: Murals de científiques catalanes” és apropar la història de la ciència des de la perspectiva d’algunes de les científiques més brillants, pioneres en diversos camps, de la nostra ciutat, als i, especialment, les joves. Es vol posar en valor el seu treball i les dificultats que van haver de superar, així com augmentar i normalitzar la presència del gènere femení en la percepció que la població té d’una persona científica i proporcionar models femenins en ciència propers als joves per tal que s’hi puguin identificar i potenciar les seves vocacions científiques. D’aquesta manera, propiciarà que nois i joves també iniciïn conductes per trencar amb l’efecte Matilda o d’invisibilització de dones en l’àmbit de la ciència.

Mural de Maria Montserrat Capdevila d’Oriola, pintat per l’artista Raquel Ruiz (La nena wapa wapa) a l’Escola Calderón de la Barca

L’Escola Ferrer i Guàrdia, de Nou Barris, ha escollit Lina Badimon Maestro, inventora de la càmera Badimon, una eina que ha estat indispensable en els estudis d’aterotrombosi a nivell internacional; l’Institut Bernat Metge, de Sant Martí, a Dolors Riera Aleu, la primera dona llicenciada en Medicina de l’Estat Espanyol; el centre Maristes Sants-Les Corts, de Sants-Montjuïc, a Margarita Wirsing Bordas, primera dona llicenciada en Física i Química d’Espanya, l’Escola Alexandre Galí, de Ciutat Vella, a Marta Estrada Miyares, oceanògrafa i biòloga marina que va rebre la Creu de Sant Jordi 2004; i l’Escola Calderón de la Barca, de Nou Barris, a Maria Capdevila d’Oriola, la primera dona en exercir com a professora auxiliar a les assignatures d’astronomia general i física del globus a la Universitat de Barcelona.

Molt més que murals

Tant abans com després de pintar els murals, realitzats per dones artistes, l’alumnat va realitzar un experiment conegut com a “Draw a Scientist” que consisteix en demanar als participants que dibuixin una persona científica, sense especificar-ne el gènere. D’aquesta manera, van poder veure si la seva percepció va canviar després de participar en el projecte. A més, cada centre va rebre una xerrada per part d’una científica per parlar sobre la dona en l’àmbit de la ciència.

El 18 de novembre es realitzarà un congrés virtual i aquestes cinc escoles hi participaran per presentar la seva científica a la resta.

Més informació al web del projecte: accc.cat/cientifiqart