“M’omplen d’orgull els canvis que es poden aconseguir des d’una AFA”

Ferran Garcia és membre de la Comissió de Menjador de l’AFA de l’Institut Quatre Cantons. Les seves funcions són diverses: escollir els proveïdors, fer el seguiment del menjar que serveixen al centre i atendre els suggeriments de les famílies sobre l’alimentació dels seus fills al menjador escolar.

Com vas començar a formar part de la Comissió de Menjador?

El meu fill va entrar a 1r d’ESO i vam percebre que hi havia queixes pel menjar, i com que no hi havia ningú a la Comissió de Menjador, vaig decidir d’apuntar-m’hi jo. Em vaig haver d’informar de moltes coses per veure la situació en què estava tot i què calia fer. La veritat és que és una tasca que dona molta feina i has d’aprendre moltes coses per tirar-la endavant. Per exemple, en el meu cas, el servei d’àpats del centre no agradava gaire i hem hagut de canviar-lo i buscar un nou proveïdor. Tot i que a la comissió estic sol, m’ha ajudat molt la presidenta de l’AFA.

Com animaries una persona a entrar a formar part d’una AFA?

Les persones que entren en una AFA han de tenir les seves motivacions, i la veritat és que són molt diverses. Jo puc parlar de la meva experiència, que només és dins de la Comissió de Menjador del centre. En el meu cas, la motivació principal és la satisfacció de veure que els alumnes es volen quedar a menjar. Veient les noves tendències en l’alimentació, crec que hi ha d’haver persones que estiguin al dia en l’àmbit de l’alimentació saludable, què és el que més demanen ara mateix les famílies als menjadors escolars.

És clar que en una AFA hi pots trobar diferents perfils de gent, des de la persona a qui li agrada molt participar en tot tipus de comissions i associacions, fins a les que ho fan perquè volen canviar alguna cosa en concret…

Sí, la veritat és que crec que el més important és que la gent hi participi, sigui quina sigui la motivació que tingui. S’ha de conèixer bé el context del centre i saber que els canvis a vegades costen d’implementar. Jo m’identifico més amb els grups de famílies que volen canviar alguna cosa en concret; en el meu cas, el servei de menjador de l’institut del meu fill. És més efectiu implicar-se i lluitar pels canvis que no pas només queixar-se. Les famílies podem millorar i canviar coses si ens hi impliquem.

Què has après en aquest temps?

He vist que des d’una AFA tens molta capacitat per canviar les coses i molt poder de decisió. Jo he pogut canviar de proveïdors, estem modificant el menjar… És molta feina, però també et sents escoltat. Tota la feina que hi ha darrere d’un menjador escolar és molta, i fa falta gent que s’hi vulgui posar, independentment de la motivació que tingui. Si no t’agrada com funcionen les coses, la millor manera de canviar-les és implicar-t’hi per buscar una solució, tot i que a vegades és més fàcil queixar-se. Nosaltres a tothom que es queixa sempre els convidem a formar part de la Comissió de Menjadors.

O sigui que per a la gent que vol canviar alguna cosa de l’escola o l’institut, l’AFA és una eina efectiva…

Les persones que són a les AFA sempre han tingut el meu reconeixement, perquè es mouen per una motivació i és una feina que, per petita que sigui, demana moltes hores de dedicació. A vegades també han d’aguantar les crítiques de les famílies, però després t’omple d’orgull veure tots els canvis que has aconseguit. Crec que s’ha de valorar molt la feina que es fa a les AFA, que moltes vegades és invisible i no es valora.

Quins temes t’ocupen actualment dins la Comissió de Menjador?

Des de la Comissió de Menjador es poden fer moltes coses. Soc una persona amb moltes idees i ara, per exemple, he plantejat algunes propostes que estem acabant d’estudiar i espero que es puguin fer. Per exemple, com que hi ha força inquietud per un determinat tipus d’alimentació, estem valorant de fer un cistell ecològic i que les famílies el puguin adquirir a l’escola; que part del menjar del servei del menjador se’l puguin endur a casa i les famílies puguin saber què s’està oferint cada dia als seus fills; o que es puguin fer visites als proveïdors alimentaris per veure d’on surt el que es menja… Es poden emprendre moltes activitats i serveis, i sempre fa falta gent per tirar endavant aquestes propostes.