Us presento el llibre De Chamartín a Collbató

Amb aquest llibre us dono a conèixer la Guerra Civil viscuda per un nen (1936-1939).

El llibre, escrit en format Lectura Fàcil (LF), explica la vida d’un nen que neix a Madrid en temps de Primo de Rivera. Viu l’esclat de la Guerra Civil a la capital i marxa refugiat al poble de Collbató (Barcelona). Els esdeveniments de la guerra i la dura postguerra marcaran per sempre la seva vida. Es converteix en un català més quan decideix tornar a Catalunya, on tan acollit es va sentir durant tota la guerra.

La història mostra la manera com el noi es va fent gran, paral·lelament a tots els esdeveniments històrics que tenen lloc, i fa un retrat de tot allò que va comportar la guerra per a moltes persones: mort, por, fam, allunyament, separació, famílies dividides, somnis trencats, etc.

PortadawebÉs un relat que es basa en les fonts orals del protagonista i de persones properes. Les vivències i els records són molt personals i familiars, però s’han farcit de dades i comentaris sociopolítics que ajuden a contextualitzar la història i a conèixer la realitat social d’aquella època.

El text permet abordar i comprendre el tema tan dur de la Guerra Civil espanyola, les causes i les conseqüències socials i polítiques que va tenir, amb un llenguatge planer, amb frases senzilles i una narració lineal de la història. Això ha estat possible perquè, tot i l’aparença d’una història familiar, en el relat s’ha tingut cura d’esmentar fets històrics rellevants i d’incloure un lèxic específic de la Guerra Civil Espanyola, la qual cosa permet que tot tipus de lectors —ho poden ser a partir d’un nivell lector de 5è i 6è d’educació primària— puguin abordar i conèixer aquests fets de la nostra història recent.

El llibre està escrit seguint les pautes de LF. El motiu d’optar per aquest format és, senzillament, perquè així la història pot ser llegida i compresa per tothom: nens i nenes a partir de 10 anys, alumnes de secundària sense hàbits lectors i amb problemes de comprensió lectora, persones nouvingudes que volen aprendre la nostra llengua, discapacitats psíquics, persones grans amb certes mancances cognitives, etc. La idea de facilitar a tothom l’accés a la lectura del llibre ha estat determinant per prendre la decisió d’escriure’l en LF. Aquest format permet que un tema tan profund i traumàtic com el de la Guerra Civil Espanyola, que pràcticament sempre s’ha escrit pensant en lectors adults, tingui ara una història de vida que poden llegir i compartir conjuntament tots els membres de la família: besavis, avis, pares, fills, néts, etc.

La narració està feta en tercera persona per la filla del protagonista, en llengua catalana, però els diàlegs del protagonista amb la seva família són en castellà, per respectar la seva llengua materna. S’hi inclouen fotografies i documents que ajuden a contextualitzar el moment històric que es relata.