El Raval segons Tejú Cole

El fotògraf i escriptor nord-americà Téju Cole va fer una xerrada a un grup d’alumnes de quart d’ESO de l’Institut Pau Claris.

120917_DSC_0022_xerrada_teju_cole_ins_pau_claris_baixa

Tejú Cole és un fotògraf, escriptor i historiador de l’art nord-americà, d’origen nigerià, que fa un any va publicar una primera novel·la, Open City, que ha rebut molt bones crítiques al seu país i ha estat guardonada amb diversos premis. De caire filosòfic, el seu llibre planteja, amb el marc de la ciutat de Nova York de fons, un seguit de temes com la diversitat, la immigració, la violència, el conflicte, la pervivència de les fronteres o la convivència a la ciutat.

Convidat pel CCCB, l’editorial Acantilado i el consolat americà, Tejú Cole va visitar Barcelona aquesta setmana per presentar les edicions en català i castellà del seu llibre. En el seu pas per la nostra ciutat, un grup d’alumnes de l’Institut Pau Claris va tenir la possibilitat de conèixer aquest fotògraf i escriptor nord-americà el passat 17 de setembre en una interessant xerrada de to molt proper i participatiu en la qual va parlar, sobretot, de ciutats i de fotografia.

En la seva xerrada a l’Institut Pau Claris, Tejú Cole va conversar sobre alguns dels temes del seu llibre i es va interessar molt per la visió que en tenien els alumnes. I sobretot va compartir amb ells la seva experiència amb la fotografia a partir de les imatges d’un reportatge que havia fet al Raval dos dies abans, per encàrrec del CCCB, i que va mostrar als nois i noies una mirada diferent de la realitat del seu barri. Les fotografies de Cole ofereixen enquadraments i perspectives inusuals, diferents, i juguen molt amb les línies i els colors, posant l’accent en els reflexos i les ombres. El que a ell més li interessa, segons va explicar, és captar petites històries, fragments de la vida quotidiana que ja no tornaran, que perdrem la oportunitat de copsar si ens ho pensem massa. Per això per a ell la inspiració i escollir el moment adequat són fonamentals…. En aquest sentit, per Cole tothom és fotògraf i escriptor perquè tots tenim capacitat per explicar històries, encara que sigui a través de la càmera d’un mòbil.

Es podria dir que els alumnes de quart d’ESO de l’Institut Pau Claris van poder conèixer l’univers narratiu de Tejú Cole d’una manera molt particular, diferent, a través de la fotografia. I no només per la seva temàtica, que també gira al voltant de la ciutat i tot el que representa.

El Raval vist per Tejú
El Raval vist per Tejú
La seva mirada com a narrador, segons les ressenyes que s’han publicat sobre el seu llibre, està molt influenciada per la seva afició a la fotografia. Igual que en aquesta, quan escriu el seu punt de vista tendeix a fixar-se en coses inusuals, que estan lleugerament fora de lloc, invisibles, o que sovint passen desapercebudes en una primera mirada.

Segurament per ells Tejú Cole va ser un descobriment. I la seva xerrada, potser una invitació suggerent a saber alguna més sobre la seva vida i la seva obra….