Mirada oberta: projecte de cooperació amb Gàmbia

P1100555homeDes de l’Escola Ramon Llull volem engrescar més escoles. Hi esteu interessats?

Fruit de les nostres inquietuds i de l’observació de l’entorn en el qual vivim, l’Escola Ramon Llull ha volgut integrar la solidaritat com a valor dins l’entorn educatiu del centre.
Així, ens hem proposat donar als nostres alumnes les eines necessàries per desenvolupar la comprensió de la realitat social i per entendre el significat de la nostra tasca solidària. Per descomptat, hem volgut també contribuir a millorar les condicions de vida d’unes persones que no han tingut les mateixes oportunitats que els nostres nens i nenes.

L’objectiu ha estat sensibilitzar el nostre entorn social i cooperar amb comunitats d’un entorn desafavorit. Així, els nostres esforços s’han centrat a vincular l’ensenyament dels nostres alumnes amb la sensibilització de les problemàtiques reals de les poblacions desafavorides de Gàmbia: cooperar i sensibilitzar.
Hem volgut anar més enllà de la freda vinculació econòmica i proposar un nou camp de relació més humà i més actiu per generar un vincle entre qui ajuda i qui és ajudat: benefici mutu.
El projecte és del curs anterior, però té continuïtat en aquest. De fet, la cooperació i la solidaritat ja forma part dels nostres trets d’identitat de l’escola, per sempre. Cada curs fem un projecte nou, sempre a Gàmbia de moment. Però ara ja no serà a la granja d’abelles, en la qual hem aconseguit construir 100 ruscos i volem valorar els fruits d’aquesta inversió passat un temps.

El curs 2012-2013 tenim entre mans el projecte de construcció d’una escola infantil en un altre poblat. Pensem que focalitzar l’ajuda en un sol poble no ajuda tant com diversificar-la a diferents comunitats.
En aquesta direcció, durant el curs escolar 2011-2012 l’Escola Ramon Llull va posar en marxa el seu primer projecte de cooperació internacional amb Gàmbia, tenint sempre a la ment que qualsevol actuació solidària, per petita que sigui, ha de preveure mesures que garanteixin la durabilitat de l’acció en el temps.
L’Escola Ramon Llull s’ha proposat destinar tots els fons obtinguts a generar riquesa. Estem convençuts que és el que ens garantirà l’èxit i la sostenibilitat de l’acció que ens disposem a emprendre.
I és en aquest sentit que l’escola es va adherir al projecte apícola de la comunitat de Berefet, població de poc més de 500 habitants al sud de Gàmbia, amb l’afany d’aconseguir incrementar el nombre de ruscos de la granja i augmentar així la capacitat d’autogestió de la comunitat.

melblocLa mel que podeu veure a la fotografia és la que hem portat aquest estiu d’allà. Amb els nostres ruscos es va començar a produir la primera collita de mel, i n’hem portat una mostra per vendre-la a les famílies de l’escola.
Per dur a terme aquesta tasca, durant el curs l’escola va organitzar un seguit d’activitats que van tenir com a eix vertebrador no tan sols el benefici econòmic, sinó també la participació de les famílies i la implicació de l’alumnat i el professorat.

grupbloc

Com a cloenda de tot el procés, l’escola va organitzar un viatge de cooperació a Gàmbia durant el període d’estiu. L’objectiu principal d’aquest viatge va ser «humanitzar» el vincle entre l’emissor i el receptor de l’ajuda a fi d’ultrapassar la relació econòmica i establir-ne una de més propera.

Així, els nostres alumnes, pares i mestres han pogut gaudir de l’experiència de viure de primera mà l’efecte de la mateixa acció sobre el terreny, i assolir d’aquesta manera el benefici mutu.

treballantblocUn grup de 15 persones, entre professors, alumnes, pares i mares, hi vam ser de l’1 al 16 d’agost. Va ser un èxit i una experiència meravellosa, els nois van poder viure de primera mà el significat de l’ajuda.

Aprofito per fer-vos saber que aquest curs tenim la intenció d’engrescar diferents escoles de Barcelona perquè participin en projectes similars. Pensem que cooperar des de l’aula i després in situ és un procés que haurien de poder viure els nostres infants i adolescents. Si algun centre hi està interessat, amb molt de gust hi anirem per explicar-los la nostra experiència!

Informació detallada.

Anna Ferrer
Escola Ramon Llull