Els alumnes de cicle superior de l’Escola Octavio Paz descobreixen Mèxic

Amb la inauguració del centre el 15 de juny de 1995 per l’escriptor mexicà Octavio Paz i premi Nobel de literatura, es va començar a establir un vincle especial entre l’escola i Mèxic que va donar lloc al Projecte d’Intercanvi Social i Cultural Catalunya–Mèxic.

Aquest projecte és un dels trets d’identitat de l’escola. Es fonamenta en l’estudi i celebració de la cultura mexicana a tots els cursos d’infantil i primària, a partir dels valors del respecte, la confiança mútua i l’interès pedagògic entre les tres escoles que el formem: l’Escuela Annexa a la Normal Veracruzana, el Jardín Experimental de Niños i l’Escola Octavio Paz de Barcelona.

El projecte fa possible l’apropament de la cultura i la societat mexicana als alumnes de l’escola, que participen en activitats com ara el Grito –per conèixer el significat de la bandera mexicana-, el Dia de muertos –que coincideix amb la festivitat de Tots Sants-, o la setmana de Mèxic –on s’aprenen conceptes com la geografia, arqueologia, tradicions, comunitats indígenes o cultures prehispàniques de Mèxic.

La programació del projecte, recollida en el Projecte Educatiu de Centre, culmina amb un viatge bianual d’agermanament amb l’escola de Xalapa per tal que l’alumnat convisqui i aprengui amb les famílies acollidores mexicanes d’aquesta zona de Veracruz.

L’edició d’aquest curs va ser inaugurada el 16 de febrer de 2016 a càrrec de l’Honorable Senyora Consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz i el Cònsol de Mèxic a Barcelona, Fidel Herrera amb un acte oficial a l’escola.

Del 4 al 15 de març va tenir lloc el viatge on hi va participar una delegació de dotze alumnes de cicle superior, tres mestres i la inspectora d’Ensenyament. Durant l’estada a Mèxic es va visitar el centre històric de la Ciutat de Mèxic, el “Salto de Eyipantla” i la Reserva Ecològica de Nanciyaga, la comunitat rural de El Zapotal i la seva escola, les ruïnes totonaques de Quiahuiztlan i el Tajin, la ciutat de Xalapa i el seu museu d’Antropologia, la ciutat de Veracruz, entre d’altres indrets. A més, l’Ajuntament de Xalapa va distingir a la delegació de l’Escola Octavio Paz com a visitants d’honor de la ciutat.

Va ser una experiència de vida única que alumnes i mestres la recordarem sempre.


Xavier López és director de l’Escola Octavio Paz

1 comentari a “Els alumnes de cicle superior de l’Escola Octavio Paz descobreixen Mèxic”

  1. Com a mare de l’Escola Octavio Paz dono fe del valor enriquidor que representa per als nostres fills i filles l’intercanvi social i cultural amb Mèxic, i felicito als mestres per l’esforç que suposa dur a terme un projecte d’aquestes característiques.

Deixa un comentari