Procés de creació d’una cantata amb l’Orfeó Gracienc

L’alumnat de tercer de primària de les escoles l’Univers, Nou Patufet i Farigola de Vallcarca va estrenar el passat dilluns, 6 de juny, la cantata que ha creat en el marc del programa Contes Cantats al llarg del curs, amb música de Poire Vallvé i l’acompanyament del Cor Coloraines i del grup instrumental Cromàtics.

Impulsat per l’Orfeó Gracienc, amb la col·laboració del Consorci d’Educació, el programa Contes Cantats dóna la possibilitat a l’alumnat de participar en el procés de creació d’una cantata, treballant conjuntament amb el compositor, Poire Vallvé, els directors del cor Coloraines i l’alumnat de l’Escola de Música de l’Orfeó Gracienc.

En el marc d’aquesta experiència aquest curs 2015-2016 els nens i nenes de tercer de primària de les escoles l’Univers, Nou Patufet i Farigola de Vallcarca han estat treballant la part literària de la cantata que es va estrenar ahir conjuntament amb el cor infantil de l’Orfeó i els cantaires de les classes participants acompanyats d’alumnes de l’Escola de Música de l’Orfeó.

contes cantats01Amb les paraules desplaçats/acollits com a punt de partida, la cantata explica el conte d’una família de conills que viuen tranquil·lament en un prat i l’amenaça del canvi climàtic i dels humans els fa haver-se de plantejar marxar a viure a un altre lloc, a Hawaii. Després d’un «viatge fosc, llarg i mogut», quan arriben a l’illa somniada es troben amb altres rosegadors, els hàmsters, que no els volen i els hi tenen por. Per superar aquesta por, decideixen recórrer a la música i la dansa, i d’aquesta manera descobreixen un llenguatge que tenen en comú i que els ajudarà a viure.

La cantata ha estat creada entre l’alumnat dels tres centres i està formada per sis cançons diferents –dues per escola- que es corresponen amb diferents moments del conte: cançó de presentació, cançó del somni-canvi climàtic, cançó del viatge, cançó de Hawaiï, cançó de les pors i dansa final. És fruit del treball cooperatiu, en equip, de l’alumnat de les tres escoles que hi participen. El professorat ha rebut formació i assessorament per desenvolupar el treball interdisciplinari, que implica principalment les àrees de llengua, educació musical i visual i plàstica i l’acompanyament del procés creatiu i de treball amb el compositor de la cantata.
Contes cantats es proposa apropar els processos de creació musical als centres educatius, oferir suport per desenvolupar un treball interdisciplinari al centre i desenvolupar un treball de col·laboració entre els centres participants, el cor Coloraines i l’escola de música de l’Orfeó Gracienc.

En aquest bloc es poden seguir els processos de treball que es desenvolupen al llarg del curs que culminen amb l’estrena de la cantata: contescantats.blogspot.com.es